«Μπήκαμε στη Γούτα» ανακοίνωσε ο ΟΗΕ – Ο Άσαντ ελέγχει το 30% του θύλακα

«Μπήκαμε στη Γούτα» ανακοίνωσε ο ΟΗΕ – Ο Άσαντ ελέγχει το 30% του θύλακα

Η αυτοκινητοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια κατάφερε να φτάσει στο προπύργιο των ανταρτών

Στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της Συρίας, τον θύλακα της ανατολικής Γούτα κατάφερε να φτάσει η αυτοκινητοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Ο θύλακας που ελέγχουν μερικώς οι αντάρτες βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό και οι καθεστωτικές δυνάμεις του Άσαντ τον σφυροκοπούν ανελέητα σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν από εκεί τους αντάρτες.

Η οχηματοπομπή που μεταφέρει ιατρική βοήθεια και τρόφιμα για περίπου 27.500 ανθρώπους σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), είναι η πρώτη που εισέρχεται στην ανατολική Γούτα μετά την έναρξη, στις 18 Φεβρουαρίου, μιας στρατιωτικής επιχείρησης του καθεστώτος που έχει προκαλέσει περισσότερους από 700 θανάτους αμάχων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Άσαντ ελέγχει το 30% της Γούτα

Οι καθεστωτικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ ελέγχουν πλέον το 1/3 της ανατολικής Γούτα. «Κατέλαβαν κι άλλες αγροτικές περιοχές και η προέλασή τους συνεχίζεται από τα ανατολικά», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επέλαση του στρατού του Άσαντ.

Η υποστηριζόμενη από τη σύμμαχο Ρωσία κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει στόχο να ανακαταλάβει τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα.

Περίπου 400.000 κάτοικοι της Γούτα ζουν σε υπόγεια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων και αντιμετωπίζουν καθημερινά μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Οι μάχες συνεχίζονται, παρά την καθημερινή πεντάωρη εκεχειρία που τίθεται σε ισχύ κατά τη διάρκεια της ημέρας εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ρωσίας, στην Ανατολική Γούτα, η οποία έχει μετατραπεί, όπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε «κόλαση επί της γης».

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι οι αντάρτες που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα υποσχέθηκαν να επιτρέψουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν την Ανατολική Γούτα με αντάλλαγμα όμως ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.