Λουαζό: Η Ιταλία σε φάση ευρω-απογοήτευσης

Λουαζό: Η Ιταλία σε φάση ευρω-απογοήτευσης

Η γαλλίδα υπουργός αποδίδει την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στο μεταναστευτικό

Η Ιταλία «βρίσκεται σε φάση ευρω-απογοήτευσης», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, η οποία πάντως αρνήθηκε την «καταστροφολογία» την επομένη της ιστορικής ανόδου των αντισυστημικών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές.

«Αυτό που είναι εντυπωσιακό, είναι ότι η χώρα αυτή, ιδρύτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται σε φάση ευρω-απογοήτευσης», σχολίασε η Λουαζό μιλώντας στον ρ/σ France info. «Είναι μια χώρα, η οποία αντιμετώπισε μια συρροή μεταναστών, που δεν είχε γνωρίσει ποτέ στην ιστορία της και αισθάνθηκε μόνη, εγκαταλειμμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε η υπουργός, η οποία πάντως αρνήθηκε κάθε «καταστροφολογία».

Σύμφωνα με τα ακόμη μερικά αποτελέσματα, το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων καθίσταται το πρώτο κόμμα στην Ιταλία με περισσότερο από 31% των ψήφων. Ο συνασπισμός που σχηματίσθηκε από το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, λαμβάνει περίπου 37%, σε μεγάλη απόσταση από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι (19%).

Για την Ναταλί Λουαζό «αυτό δείχνει, πως παντού στην Ευρώπη τα παραδοσιακά κόμματα είναι κουρασμένα». «Υπάρχει μια απόρριψη, μια δίψα για ανανέωση, το είδαμε παντού», πρόσθεσε. Όμως «δεν υπάρχει θρίαμβος κανενός, αφού κανένας δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, κανένας δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος», υπογράμμισε η γαλλίδα υπουργός.