Χιούμορ κάνει ο Τραμπ για συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα

Χιούμορ κάνει ο Τραμπ για συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα

«Δεν εκλιπαρούμε για διάλογο» απαντά η Πιονγκγιανγκ

Σε ένα δείπνο, εν μέσω τύρου και αχλαδιού, με πολλά αστεία είπε ο Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Τώρα συνομιλούμε και παρεπιπτόντως, εκείνοι τηλεφώνησαν πριν από δύο ημέρες. Είπαν ότι θα ήθελαν να μιλήσουμε. Και είπα ότι κι εμείς θα θέλαμε αλλά θα πρέπει να κάνετε αποπυρηνικοποίηση, πρέπει να κάνετε αποπυρηνικοποίηση», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Θα συναντηθούμε και θα δούμε αν θα συμβεί κάτι θετικό», προσέθεσε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο αμερικανός πρόεδρος αστειευόταν ή αν όντως θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις άμεσα. «Δεν θα αποκλείσω απευθείας συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, απλά δεν πρόκειται να τις αποκλείσω», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το ΑΠΕ.

«Όσο για το ρίσκο του να πρέπει να αντιμετωπίσεις έναν τρελό, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, έγιναν λίγο πριν από την ανακοίνωση της προεδρία της Νότιας Κορέας ότι πρόκειται να αποστείλει αντιπροσωπεία στην Πιονγκγιάνγκ με στόχο να συζητηθούν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ.

Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα έγιναν προς το τέλος μιας 30λεπτης ομιλίας στο πρώτο επίσημο δείπνο για δημοσιογράφους στο οποίο παραβρέθηκε από την ανάληψη της προεδρίας πριν από 13 μήνες. Σε αυτό το καθιερωμένο δείπνο στο κλαμπ Γκρίντιρον, οι πρόεδροι κάνουν χιουμοριστικές ομιλίες και δεν αποκαλύπτουν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Βόρεια Κορέα: Δεν εκλιπαρούμε για διάλογο

Η Βόρεια Κορέα διεμήνυσε ότι δεν εκλιπαρεί να συνομιλήσει με την Ουάσινγκτον και κατήγγειλε τις επερχόμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Νότιας Κορέας, απειλώντας για αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον προχωρήσει στα σχέδια της. Ωστόσο, ταυτόχρονα η Βόρεια Κορέα επανέλαβε την πρόθεση της να λάβει μέρος σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, χωρίς όμως προϋποθέσεις.

Το κρατικό πρακτορείο KCNA μεταδίδει ότι εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Δεν θα ικετεύσουμε για διάλογο, ούτε θα αποφύγουμε την στρατιωτική επιλογή, την οποία επικαλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες». Σε σχολιασμό του επίσημου πρακτορείου αναφέρεται ότι η Βόρεια Κορέα «θα αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες» αν διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας έδωσαν νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών της χερσονήσου, μετά από ένα χρόνο συνεχών εντάσεων γύρω από τις πυραυλικές δοκιμές και τις προκλήσεις της Πιονγκγιάνγκ.