ΟΗΕ: Στη Γούτα γίνονται εγκλήματα πολέμου

ΟΗΕ: Στη Γούτα γίνονται εγκλήματα πολέμου

«Η Συρία πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Οι κυβερνητικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του θύλακα της Ανατολικής Γούτα και τα πλήγματα των ανταρτών εναντίον της Δαμασκού το πιθανότερο συνιστούν εγκλήματα πολέμου και πρέπει να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των ενόχων», είπε σήμερα ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως στη Γενεύη για το θέμα της Ανατολικής Γούτας έπειτα από αίτημα της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αναγνωριστούν και ότι συγκεντρώνονται στοιχεία με σκοπό να ασκηθούν ποινικές διώξεις στο μέλλον.

«Η Συρία πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι όποιες απόπειρες παρακώλυσης στην απονομή της δικαιοσύνης και προστασίας αυτών των εγκληματιών είναι επαίσχυντες» υπογράμμισε ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν.

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο κατέθεσε στο Συμβούλιο η βρετανική αντιπροσωπεία, καλεί για την εφαρμογή της εκεχειρίας που ενέκρινε το περασμένο Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες γύρω από τον θύλακα στην Ανατολική Γούτα που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.

Το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος ζητεί επίσης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως η ανεξάρτητη Επιτροπή έρευνας «ξεκινήσει επειγόντως πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για τα πρόσφατα γεγονότα στην Ανατολική Γούτα».

Το βρετανικό σχέδιο θα συζητηθεί και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στις 47 χώρες που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο για μια θητεία τριών ετών. Η Ρωσία, σύμμαχος της Συρίας, δεν περιλαμβάνεται σε αυτές.

Η εκεχειρία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί αλλά η Ρωσία κήρυξε «μονομερώς» μια καθημερινή «παύση» των εχθροπραξιών για πέντε ώρες, η οποία δεν έχει επιτρέψει προς το παρόν τη διανομή βοήθειας ούτε την απομάκρυνση ασθενών και αμάχων.

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς της Δαμασκού και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της εκεχειρίας.