Για 6η μέρα στο έλεος της «Αρκούδας της Σιβηρίας» η Ευρώπη

Για 6η μέρα στο έλεος της «Αρκούδας της Σιβηρίας» η Ευρώπη

Τους 54 έχουν φθάσει οι νεκροί από το κύμα ψύχους

Αυξάνονται καθημερινά οι νεκροί από τον σιβηρικό χιονιά που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ευρώπη. Δέκα ακόμα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το ψύχος το τελευταίο 24ωρο και οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 54 - κυρίως άστεγοι.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το θερμόμετρο έδειξε -28,7 βαθμούς Κελσίου στην Πολωνία και -18 βαθμούς Κελσίου στην οροσειρά Ερτσγκεμπίργκε στη Γερμανία. Στην Ολλανδία, έπειτα από μια ελαφρά άνοδο της θερμοκρασίας, οι τιμές αναμένεται να σημειώσουν και πάλι πτώση στους -15 έως -19 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της αποψινής νύχτας.

Χιονοθύελλες από τη Σιβηρία έπληξαν σήμερα τη Βρετανία και την Ιρλανδία που βιώνουν τον πιο δριμύ χειμώνα από το 1991. Με το χιόνι να φθάνει έως και τα 90 εκατοστά και τη θερμοκρασία να πέφτει έως και τους -10,3 βαθμούς Κελσίου στη Σκωτία, η Βρετανία και η Ιρλανδία εξέδωσαν κόκκινους συναγερμούς συνιστώντας στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Λόγω της κακοκαιρίας, το αεροδρόμιο του Δουβλίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις αρχής γενομένης από τις 18.00 ώρα Ελλάδας και «πιθανόν» έως το Σάββατο

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο παγωμένης βροχής στη νότια Αγγλία, καθώς η καταιγίδα Έμμα κινείται βορειότερα από την Πορτογαλία και τη Γαλλία και πρόσθεσε πως ετοιμάζεται για τον πιο δριμύ χειμώνα από το 1991. Η Ιρλανδία ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη χιονόπτωση από το 1982 με την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς να έχει διακοπεί και τα σχολεία σε όλη τη χώρα να παραμένουν κλειστά.

Συνολικά στην Ευρώπη το κύμα ψύχους, που αποκαλέστηκε «Το Θηρίο της Ανατολής» από τα βρετανικά ΜΜΕ, «Η Αρκούδα της Σιβηρίας» στην Ολλανδία, το «Κανόνι του χιονιού» στη Σουηδία ή «Μόσχα-Παρίσι» στη Γαλλία, προκάλεσε τουλάχιστον 54 θανάτους από την περασμένη Παρασκευή (23/2) σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων: 21 ανθρώπων στην Πολωνία, έξι στην Τσεχική Δημοκρατία, πέντε στη Λιθουανία, τεσσάρων στη Γαλλία και στη Σλοβακία, τουλάχιστον τριών στην Ισπανία, δύο στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στη Σερβία και στη Σλοβενία, ενός στην Ολλανδία, στην Αγγλία και στη Σουηδία. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται και πολλοί άστεγοι: τρεις στη Γαλλία και στην Τσεχική Δημοκρατία από την Παρασκευή, δύο στην Ιταλία και ένας στις Αστούριες, στη βόρεια Ισπανία.