Αρχαιολογικός θησαυρός κάτω από ναό που ανατίναξαν οι τζιχαντιστές

Αρχαιολογικός θησαυρός κάτω από ναό που ανατίναξαν οι τζιχαντιστές

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν βασιλιά της νέο-ασσυριακής αυτοκρατορίας, τον πανίσχυρο Εσαρχαδδών, που έδρασε μεταξύ 681-669 π.Χ

Τον Ιουλίου 2014, σε άλλο ένα ακόμα έγκλημα κατά του παγκόσμιου πολιτισμού, το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε τον τάφο του προφήτη Ιωνά στη Μοσούλη, στην Νινευή του Ιράκ,  στο πλαίσιο της εκστρατείας του να καταστρέψει τους χώρους λατρείας που συνδέονται με άλλες πίστεις και ξενόφερτες επιρροές.

Μάλιστα, είχαν σκάψει τέσσερα τούνελ κάτω από τον ναό, αναζητώντας προφανώς αντικείμενα αξίας. Τα οποία υπήρχαν αλλά οι τζιχαντιστές δεν τα κατάλαβαν.

Μετά την απελευθέρωση της ανατολικής Μοσούλης τον Ιανουάριο του 2017, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε μία από τις σήραγγες μια σειρά από επιγραφές για έναν ασσύριο βασιλιά, αρχαία σκαλίσματα και πολλούς ακόμα αρχαιολογικούς θησαυρούς 2.700 ετών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μοσούλης, Ali Yaseen Al-Juboori, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν βασιλιά της νέο-ασσυριακής αυτοκρατορίας, τον πανίσχυρο Εσαρχαδδών, που έδρασε μεταξύ 681-669 π.Χ.

Όπως περιέγραψε πρόσφατα στο περιοδικό «Iraq», στα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας ευρήματα περιλαμβάνονται σκαλίσματα στους τοίχους, αμφορείς της περιόδου, αλλά και η απεικόνιση ενός μυθολογικού τέρατος με κεφάλι ανθρώπου και σώμα φτερωτού ταύρου.

Ο καθηγητής πιστεύει πως το Ισλαμικό Κράτος σύλησε το μέρος και πούλησε πολλά από τα κειμήλια, αφήνοντας ωστόσο ένα καλό μέρος άθικτο…