Οι Χριστιανοδημοκράτες είπαν «ναι» στη συγκυβέρνηση με το SPD

Οι Χριστιανοδημοκράτες είπαν «ναι» στη συγκυβέρνηση με το SPD

Το CDU ενέκρινε την προγραμματική συμφωνία για τον «μεγάλο» συνασπισμό, με μεγάλο πολιτικό κόστος για τη Μέρκελ

Υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας και της συμμετοχή του κόμματος στον νέο «μεγάλο» συνασπισμό με το SPD, έπειτα από τέσσερις μήνες δισταγμών και διαπραγματεύσεων, ψήφισε με ευρύτατη πλειοψηφία το έκτακτο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του συνεδρίου 'Αρμιν Λάσετ, υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας ψήφισαν οι σύνεδροι σε ποσοστό περίπου 97%, με 27 από τους 975 συνέδρους να καταψηφίζουν την πρόταση της ηγεσίας.

Επίσης, νέα γενική γραμματέας του CDU και «διάδοχος» της Μέρκελ αναδείχθηκε η Ανεγκρέτ Κραμπ- Κέρενμπάουερ, πρόσωπο που είχε προτείνει η καγκελάριος.

Το πολιτικό κόστος αυτού του συνασπισμού είναι μεγάλο για τη Μέρκελ.

Προκειμένου να καταφέρει να πείσει τους Σοσιαλδημοκράτες δέχθηκε να τους παραχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θεωρείται θεματοφύλακας της δημοσιονομικής αυστηρότητας τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη.

«Μια υπερβολική υποχώρηση», σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ένα σημαντικό στέλεχος του CDU, ο οποίος με αυτό τον τρόπο εξέφρασε την άποψη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος που εναντιώνεται στην κεντρώα, όπως τη θεωρεί, πολιτική πορεία που έχει πάρει η καγκελάριος.

Για να καθησυχάσει τη δεξιά πτέρυγα και ενόψει του συνεδρίου η Μέρκελ ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι προάγει τον επικεφαλής τους Γενς Σπαν σε υπουργό Υγείας - μεέχρι πρότινος ήταν υφυπουργός Οικονομικών, αποτελεί έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της Μέρκελ,

Η παρουσία του αποδεικνύει ότι «το κόμμα είναι πλουραλιστικό», εξήγησε η ίδια, ενώ ο 37χρονος Σπαν, καταγγέλλει ότι το CDU έχει γίνει πολύ «σοσιαλδημοκρατικό».