Φεύγει το γεωτρύπανο μετά την παρολίγον σύγκρουση με το τουρκικό σκάφος

Φεύγει το γεωτρύπανο μετά την παρολίγον σύγκρουση με το τουρκικό σκάφος

Τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν το Saipem στην κυπριακή ΑΟΖ να πλησιάσει τη «Σουπιά»

Αποχωρεί το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από το σημείο «Σουπιά» της κυπριακής ΑΟΖ, μετά την νέα απρόβλεπτη εμπλοκή που υπήρξε σήμερα με το τουρκικό σκάφος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το τουρκικό σκάφος ανέκοψε, με κίνδυνο σύγκρουσης, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά». Το γεωτρύπανο κινήθηκε με ελιγμούς πολύ κοντά στον στόχο «Σουπιά» και ακριβώς στα όρια της περιοχής, που δέσμευσε η Τουρκία. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενέτεινε τις απειλητικές κινήσεις και μία τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να εμβολίσει το γεωτρύπανο.

Ο καπετάνιος του γεωτρύπανου κατάφερε να αποφύγει την σύγκρουση και τερμάτισε την προσπάθεια, κατευθυνόμενος δυτικά. Πιθανότατα κατευθύνεται προς το Μαρόκο, όπου θα διενεργήσει έρευνες εντός του Μαρτίου.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Παύλο Ξανθούλη, μετά τις σημερινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.