Φεύγει από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Φεύγει από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Η ιταλική εταιρεία διαβεβαιώνει ότι δεν παραιτείται από τα συμφέροντά της στην Κύπρο

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ θα απόχωρήσει τις επόμενες ημέρες από την κυπριακή ΑΟΖ για το Μαρόκο, αλλά θα επιστρέψει εν αναμονή επίλυσης της διπλωματικής διαφοράς, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας Κλαούντιο Ντελκάτσι, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης.

Ο κ. Ντελκάτσι τόνισε, ότι η εταιρεία δεν παραιτείται από τα συμφέροντά της στην Κύπρο, όπως δεν εγκατέλειψε περιοχές με ακόμα πιο περίπλοκα προβλήματα, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Λιβύη.

Παράλληλα, ΕΝΙ και ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσαν με δηλώσεις εκπροσώπων τους, ότι η ιταλική εταιρεία υποσχέθηκε στον ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους Κουντρέντ Οζερσάι, ότι δεν θα ξανατρυπήσει στην κυπριακή ΑΟΖ, εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων.

Στις Βρυξέλλες εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαμήνυσε ύστερα από συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμφωνεί πως θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αντίδραση από την ΕΕ. Ωστόσο σήμερα θα διαφανεί κατά πόσο μπορεί να είναι συγκεκριμένη αυτή η αντίδραση.