Γιατροί αφαίρεσαν τον μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου στον κόσμο

Γιατροί αφαίρεσαν τον μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου στον κόσμο

Ο ασθενής μετά την επέμβαση είναι εκτός κινδύνου

Γιατροί στην Ινδία αφαίρεσαν όγκο εγκεφάλου βάρους 1,8 κιλά από έναν 31χρονο και λένε ότι θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.

Η χειρουργική επέμβαση, η οποία διήρκεσε επτά ώρες, πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο Nair στη δυτική πόλη Βομβάη. Η διαδικασία όμως δεν δημοσιοποιήθηκε, καθώς οι γιατροί δεν ήταν σίγουροι μέχρι τώρα αν θα ήταν επιτυχής.

«Τώρα είναι θέμα ανάρρωσης, αλλά είναι εκτός κινδύνου», δήλωσε στο BBC ο Δρ.Trimurti Nadkarni, επικεφαλής της νευροχειρουργικής. Ο Santlal Pal, ένας καταστηματάρχης από το βόρειο κράτος του Uttar Pradesh, ζούσε με τον όγκο για τρία περίπου χρόνια πριν τελικά αφαιρεθεί. Οι γιατροί ανέφεραν πως ο ασθενής είχε χάσει την όρασή του εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασής του αλλά ήλπιζαν ότι θα την ανακτούσε κατά το στάδιο της ανάρρωσής του. Πάντως, όπως δήλωσε η σύζυγος του σε τοπικά μέσα, οι γιατροί σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία είχαν αρνηθεί την επέμβαση χαρακτηρίζοντας τον όγκο ως μη χειρουργήσιμο. «Τέτοιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες», είπε ο Δρ. Nadkarni, προσθέτοντας ότι ο κ.Pal χρειάστηκε 11 μονάδες αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.