«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί από μόνη της να υπερασπιστεί την Ευρώπη»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί από μόνη της να υπερασπιστεί την Ευρώπη»

Τι προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ

Στους κινδύνους που ελλοχεύουν για το ΝΑΤΟ από την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ και τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο διακρίσεων σε βάρος των μη ευρωπαϊκών κρατών-μελών.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια χαιρέτισε κατ΄αρχήν τις προσπάθειες των Ευρωπαίων, οι οποίες θα μπορούσαν να αφαιρέσουν κάποια βάρη από το ΝΑΤΟ, αλλά αναφέρθηκε και στον κίνδυνο αποξένωσης των δύο πλευρών του Ατλαντικού, εάν δημιουργηθούν διπλές δομές και διακρίσεις σε βάρος των μη ευρωπαϊκών μελών της Συμμαχίας. «Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί από μόνη της να υπερασπιστεί την Ευρώπη κι αυτό το έχουν τονίσει επανειλημμένα και εξέχοντες ευρωπαίοι πολιτικοί», δήλωσε και, με το βλέμμα στις ΗΠΑ, επισήμανε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραμάτισαν κατά το παρελθόν τεράστιο ρόλο στην υπεράσπιση της Ευρώπης. Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ακόμη ότι μετά και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 80% των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται εκτός ΕΕ. «Το θέμα δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και η Γεωγραφία. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς την στήριξη της Ευρώπης χωρίς την συνδρομή της Νορβηγίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εάν εκλείψουν οι κίνδυνοι, η Ευρώπη θα μπορούσε να συμπληρώσει το ΝΑΤΟ. «Τότε βλέπω μεγάλη προοπτική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Μια στενότερη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι πάντως απαραίτητη», κατέληξε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Αναφερόμενος στην υπόθεση που διατύπωσε ο επικεφαλής της Διάσκεψης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ότι το 2017 ο κόσμος έφτασε πολύ κοντά σε μια στρατιωτική σύρραξη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε: «Ο κόσμος μας έχει γίνει πιο επικίνδυνος, αλλά η σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη. Προκειμένου να διατηρήσουμε την ειρήνη, χρειαζόμαστε την στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με το πολιτικό θάρρος να αναζητούμε τον διάλογο, να αποκλιμακώνουμε εντάσεις και να βρίσκουμε ειρηνικές λύσεις στις διαφορές μας».

Την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πεδίο του πυρηνικού εξοπλισμού εξέφρασε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος, μιλώντας στην ίδια διάσκεψη αναφέρθηκε εκτενώς στις τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση, στην κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και στην κορεατική χερσόνησο. «Για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αντιμετωπίζουμε μια πυρηνική απειλή, την απειλή για μια πυρηνική σύγκρουση», προειδοποίησε ο κ. Γκουτέρες.