AfD: Οι Τούρκοι είναι καμηλιέρηδες που ζουν σε σπίτια από λάσπη

AfD: Οι Τούρκοι είναι καμηλιέρηδες που ζουν σε σπίτια από λάσπη

Ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος είπε ότι «πρέπει να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν»

Αντιδράσεις προκαλούν στη Γερμανία δηλώσεις του ηγετικού στελέχους του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AfD, Andre Poggenburg, ο οποίος αποκάλεσε τους Τούρκους «καμηλιέρηδες» και ότι ζουν σε «σπίτια από λάσπη».

Ο ηγέτης του AfD στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη Δρέσδη, είπε μεταξύ άλλων μιλώντας για τους Τούρκους που ζουν στην Τουρκία, ότι «αυτοί οι καμηλιέρηδες πρέπει να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, πολύ πέρα από τον Βόσπορο, στις καλύβες από λάσπη και στις πολλές συζύγους». Τόνισε ακόμη, ότι η Γερμανία δεν χρειάζεται συμβουλές από τους Τούρκους για τον πολιτισμό και την ιστορία της, σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι είναι υπεύθυνοι «για τη δική τους γενοκτονία», αναφερόμενος στις μαζικές εκτελέσεις Αρμενίων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Τουρκικής Κοινότητας στη Γερμανία Gokay Sofuoglu, ο οποίος δήλωσε ότι η κοινότητα που εκπροσωπεί 3 εκατομμύρια Τούρκους στη χώρα, θα υποβάλει μήνυση σύμφωνα με τους νόμους περί ρατσιστικού μίσους. Λίγο αργότερα ο Poggenburg επιχείρησε να ανασκευάσει, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «πολιτική σάτιρα». Αντιδράσεις υπήρξαν και από την ηγεσία του AfD με τον ηγέτη του Joerg Meuthen να χαρακτηρίζει τα σχόλια «σαφώς υπερβολικά» και ότι «δεν έπρεπε να έχουν γίνει».

Ο Γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier έκανε λόγο για «πολιτικούς που χρησιμοποιούν την υπερβολή, τη σκληρότητα και το μίσος ως δική τους στρατηγική» και προέτρεψε τους Γερμανούς πολίτες «να μην επιτρέψουν στον εαυτό τους να ξεγελαστούν από αυτές τις τακτικές». Ο βουλευτής του Die Linke, Rico Gebhardt, είπε ότι οι δηλώσεις του Poggenburg θυμίζουν εκείνες του προπαγανδιστής των Ναζί Γιόζεφ Γκέμπελς.