Οι Κινέζοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη Χρονιά του Σκύλου

Οι Κινέζοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη Χρονιά του Σκύλου

Απαγορεύτηκαν τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα, υπό το φόβο της βαριάς ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των πιθανών τραυματισμών

Παραμονή Πρωτοχρονιάς σήμερα για τους Κινέζους, οι οποίοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν το νέο κινεζικό έτος, τη  Χρονιά του Καφέ Γήινου Σκύλου, που ξεκινά στις 16 Φεβρουαρίου.

Οι αρχές του Πεκίνου απαγόρευσαν τα πυροτεχνήματα μέσα στην πόλη κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων εορταστικών εκδηλώσεων, υπό το φόβο της βαριάς ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των πιθανών τραυματισμών.

Την πολιτική του Πεκίνου - την «αυστηρότερη των τελευταίων 12 χρόνων»- ακολούθησαν οι γειτονικές επαρχίες Τιαντσίν και Χεμπέι, καθώς και άλλες στη νότια Κίνα.
Ο Φενγκ Τσκάι, γνωστός συγγραφέας και σύμβουλος στο Κρατικό Συμβούλιο λέει ότι η απαγόρευση είναι μια ανεύθυνη κίνηση ενάντια στις πολιτιστικές παραδόσεις.
«Το θέαμα με τα πυροτεχνήματα την παραμονή του Σεληνιακού Νέου Έτους είναι η κορύφωση των εορτασμών. Για αιώνες οι Κινέζοι υποδέχονταν τον νέο χρόνο ρίχνοντας πυροτεχνήματα. Εάν απαγορευθούν, η γιορτή δεν θα διαφέρει από ένα οποιοδήποτε Σαββατοκύριακο» υποστηρίζει ο Φενγκ ο οποίος αγωνίστηκε επίσης και για τη διατήρηση αρχαίων χωριών. « Οι πολιτισμικές παραδόσεις είναι ευάλωτες στη σύγχρονη κοινωνία. Άπαξ και καταργηθούν, είναι δύσκολο να επανέλθουν», τονίζει.

Οι Κινέζοι συνηθίζουν να περνούν με τις οικογένειές τους την εβδομαδιαία αργία που διαρκεί έως τις 21 Φεβρουαρίου, και  τα τρένα είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Η επιβατική κίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας έφθασε χθες τα 8,825 εκατ., αυξημένη κατά 4,8% ή 403.000 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Κίνας.