Πέντε νεκροί από πυρκαγιά σε φυλακή ανηλίκων στο Περού

Πέντε νεκροί από πυρκαγιά σε φυλακή ανηλίκων στο Περού

Η φωτιά ξέσπασε κατά την διάρκεια εξέγερσης

Πέντε ανήλικοι έχασαν τη ζωή τους, όταν ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια εξέγερσης κρατουμένων σε φυλακή στην πόλη Τρουχίγιο στο βόρειο Περού, γνωστοποίησε η αστυνομία.

«Ενημερωθήκαμε, ότι μέχρι στιγμής έχουμε πέντε ανθρώπους νεκρούς, πέντε ανήλικους», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Έλμπερ Ορντόνιες, αξιωματικός της αστυνομίας στην Τρουχίγιο, που βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμας. «Ξέσπασε ανταρσία» κι εκδηλώθηκε πυρκαγιά, όταν έγκλειστοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα, εξήγησε ο Ορντόνιες.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν περί τις 13:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). «Οι ανήλικοι έχασαν τη ζωή τους προφανώς από ασφυξία», σημείωσε η αστυνομία. Άλλοι 30 ανήλικοι κρατούμενοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, μετέδωσαν ΜΜΕ του Περού. Οι πυροσβέστες χρειάστηκαν 3 ώρες για να κατασβέσουν τη φωτιά. Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα, που εικονίζουν συγκλονισμένα μέλη οικογενειών των φυλακισμένων μπροστά στο σωφρονιστικό κατάστημα από το οποίο υψώνονταν στήλες καπνού.

Οι φυλακές στο Περού, τόσο αυτές για τους ενήλικους, όσο και αυτές για τους ανήλικους, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού. Οι Αρχές δεν έδωσαν στοιχεία για τον πληθυσμό των εγκλείστων στο κέντρο κράτησης στην Τρουχίγιο. Ο διευθυντής της φυλακής είχε πει πριν από λίγα χρόνια, ότι κρατούνταν εκεί 179 άνθρωποι, παρότι η ονομαστική χωρητικότητά της δεν ξεπερνά τις 80 θέσεις.

Στην πόλη Τρουχίγιο, τη σημαντικότερη στο βόρειο Περού, την οποία επισκέφθηκε ο πάπας Φραγκίσκος τον Ιανουάριο, το επίπεδο της εγκληματικότητας είναι υψηλό εξαιτίας της δράσης συμμοριών και δικτύων διακίνησης ναρκωτικών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...