Η στάση του Βερολίνου για την ένταση στα ελληνοτουρκικά

Η στάση του Βερολίνου για την ένταση στα ελληνοτουρκικά

Ο Τουσκ κάλεσε την Άγκυρα να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ

Κληθείσα να σχολιάσει την ένταση των τελευταίων ημερών στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας μετά και τον εμβολισμό του «Γαύδος», εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε στη θέση της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, όπως είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο, «για το θέμα έχει εκφραστεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ και η Κομισιόν. Φαντάζομαι το είδατε. Αυτή τη δήλωση υποστηρίζουμε». Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε την Άγκυρα να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινά.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στον εμβολισμό του «Γαύδος» από τουρκικό σκάφος, επισημαίνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι το πρωί της Τετάρτης υπήρξε -σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης- τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Γιλντιρίμ και Τσίπρα. «Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η ΕΕ για το θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το μεσημέρι και παραπέμποντας στο τηλεφώνημα αυτό, και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Πηγή: DW