Γιλντιρίμ: Είπα στον Τσίπρα να σταματήσει τις εντάσεις

Γιλντιρίμ: Είπα στον Τσίπρα να σταματήσει τις εντάσεις

«Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει μακριά από αμφισβητούμενες περιοχές»

Λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε πως η Άγκυρα δήλωσε «ρητά» στην Ελλάδα πως η αποφυγή εντάσεων θα είναι «καλύτερη» για τις διμερείς σχέσεις.

Μιλώντας στα ΜΜΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Γιλντιρίμ είπε συγκεκριμένα: «Εκφράσαμε ρητά σε αυτόν (Αλέξη Τσίπρα) πως μένοντας μακριά από εντάσεις θα είναι καλύτερο για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».

Δήλωσε ακόμα πως το Αιγαίο θα πρέπει να είναι μια θάλασσα «φιλίας» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί «αποτελεσματικά» για την ευημερία των δυο χωρών.

«Πρόσφατα έγιναν κάποιες παραβιάσεις κατά την διάρκεια αυτής της έντασης, που ξεκίνησε με τις βραχονησίδες Καρντάκ (Ίμια) και στην οποία απαντήσαμε» πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.

«Εντάσεις ή κίνδυνος σύγκρουσης δεν μπορεί να είναι μονομερής. Εάν υπάρξει παραβίαση θα υπάρχει παραβίαση και από την άλλη πλευρά» τόνισε.

«Για αυτό δεν θα πρέπει να προσέχει μόνο η Τουρκία στο να αποφεύγει τέτοιες παραβιάσεις. Την ίδια στιγμή παράγοντες του πεδίου στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να δρουν σύμφωνα με τον νόμο και να παραμένουν μακριά από αμφισβητούμενες περιοχές» κατέληξε ο τούρκος πρωθυπουργός.