Σαύρες και χαμαιλέοντες οι κατάσκοποι της Δύση στο Ιράν

Σαύρες και χαμαιλέοντες οι κατάσκοποι της Δύση στο Ιράν

Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε ότι τα ερπετά κατασκοπεύουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Σαύρες και χαμαιλέοντες έχει επιστρατεύσει η Δύση ως κατασκόπους για να μάθει τα μυστικά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Αυτή τη σουρεαλιστική… αποκάλυψη έκανε ο πρώην αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως υποστήριξε Χασάν Φιρουζαμπαντί, ο οποίος είναι σήμερα στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι Δυτικοί έχουν χρησιμοποιήσει σαύρες και χαμαιλέοντες, που μπορούν «να προσελκύουν ατομικά κύματα», για να κατασκοπεύουν το Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Τις… αποκαλύψεις αυτές έκανε απαντώντας σε ερωτήσεις τοπικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις οικολόγων στη χώρα. Ενώ δήλωσε πως δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για τις συλλήψεις αυτές, υποστήριξε πως η Δύση έχει χρησιμοποιήσει συχνά τουρίστες, επιστήμονες και οικολόγους για να διεξαγάγει κατασκοπεία στο Ιράν.

«Πριν από χρόνια, κάποιοι είχαν έρθει στο Ιράν για να συγκεντρώσουν βοήθεια για την Παλαιστίνη (...). Είχαμε αμφιβολίες για το δρομολόγιο που είχαν επιλέξει», δήλωσε ο Φιρουζαμπαντί μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ILNA που συνδέεται με τους μεταρρυθμιστές.

«Βρήκαμε στην κατοχή τους ποικιλία ειδών ερπετών της ερήμου, όπως σαύρες και χαμαιλέοντες. Ανακαλύψαμε πως το δέρμα αυτών των ζώων τραβάει τα ατομικά κύματα και πως δρούσαν σαν πυρηνικοί κατάσκοποι που επεδίωκαν να εντοπίσουν τα ορυχεία ουρανίου καθώς και τις πυρηνικές δραστηριότητες» του Ιράν, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τον θάνατο στη φυλακή ενός φημισμένου ιρανο-καναδού πανεπιστημιακού και οικολόγου και τη σύλληψη συναδέλφων του. Ο Καβούς Σεγέντ Εμαμί, 63 ετών, ήταν ο διευθυντής του Ιδρύματος για την περσική πανίδα, που ασχολείται με την προστασία ειδών που απειλούνται στο Ιράν.

Είχε συλληφθεί στις 24 Ιανουαρίου και η οικογένειά του ενημερώθηκε την Παρασκευή πως «αυτοκτόνησε» στη φυλακή.

Ένας δικαστικός αξιωματούχος υποστήριξε την Κυριακή πως ο Εμαμί είχε ομολογήσει εγκλήματα που συνδέονται με μια έρευνα για κατασκοπεία και πως επτά μέλη του ιδρύματός του βρίσκονται υπό κράτηση.

Εξέχοντες Ιρανοί πανεπιστημιακοί έγραψαν χθες Δευτέρα στον πρόεδρο Χασάν Ροχανί για να ζητήσουν εξηγήσεις για τη φερόμενη «αυτοκτονία» του Σεγέντ Εμαμί στη φυλακή, αμφισβητώντας αυτή την εκδοχή για τα γεγονότα, ενώ η οικογένειά του ζητάει να πραγματοποιηθεί νεκροτομή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...