Σε δίκη η ηρωίδα της Παλαιστίνης που χαστούκισε Ισραηλινό στρατιώτη

Σε δίκη η ηρωίδα της Παλαιστίνης που χαστούκισε Ισραηλινό στρατιώτη

Κινδυνεύει με πολυετή κάθειρξη

Η 17χρονη Ahed Tamimi, έγινε σύμβολο για τους παλαιστίνιους όταν με περίσσιο θάρρος χαστούκισε έναν ισταηλινό στρατιώτη. Το συμβάν, έχει καταγραφεί σε βίντεο το οποίο σε χρόνο μηδέν έγινε viral και η ανήλικη ηρωίδα.

Η τύχη της θαρραλέας νέας βρίσκεται πλέον στα χέρια των δικαστών στο ισραηλινό στρατοδικείο όπου δικάζεται έχοντας να αποκρούσει 12 κατηγορίας- όπως, μεταξύ άλλων, για επίθεση στις δυνάμεις ασφαλείας και της προτροπής σε βία. Η δίκη της έφηβης φαίνεται πως έχει δικάσει την κοινή γνώμη, όπως σημειώνει το BBC και αν καταδικαστεί κινδυνεύει με πολυετή κάθειρξη.

Για τους Παλαιστίνιους, η 17χρονη είναι σύμβολο αντίστασης κατά της κατοχής από το Ισραήλ, αλλά για τους ισραηλινούς είναι μια ταραχοποιός που αναζητά τη δημοσιότητα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει την απελευθέρωση του Ahed, κατηγορώντας το Ισραήλ για διακριτική μεταχείριση παιδιών από τη παλαιστίνη. Τη 16χρονη τότε κατέγραψε σε βίντεο η μητέρα της, Nariman, φωνάζοντας σε δύο στρατιώτες στο δρόμο της οικογενειακής κατοικίας της στο Nabi Saleh στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις 15 Δεκεμβρίου 2017. Μάλιστα, η ίδια σε ηλικία 11 ετών είχε επιχειρήσει να γρονθοκοπήσει έναν ισραηλινό στρατιώτη (παρακάτω φωτογραφία).