Δεκάδες νεκροί Τούρκοι στρατιώτες στις επιχειρήσεις στη Συρία

Δεκάδες νεκροί Τούρκοι στρατιώτες στις επιχειρήσεις στη Συρία

Ο τουρκικός στρατός υπέστη βαριές απώλειες τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία

Τριάντα ένας Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους και 143 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», αλλά υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της εκστρατείας τους εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Οι μάχες εκτυλίσσονται στην περιοχή Αφρίν, κουρδικό προπύργιο στη βορειοδυτική Συρία.

Ο τουρκικός στρατός υπέστη βαριές απώλειες τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να επιτύχει καμιά ουσιαστική προέλαση. Το Σάββατο σκοτώθηκαν 11 Τούρκοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους, δύο χειριστές ενός επιθετικού ελικοπτέρου που καταστράφηκε. Πέραν των Τούρκων στρατιωτικών, τουλάχιστον 165 Σύροι αντάρτες που είχαν εξοπλιστεί από την Άγκυρα, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο τουρκικός στρατός διαβεβαίωσε τη Δευτέρα, ότι έχει «εξουδετερώσει τουλάχιστον 1.369 τρομοκράτες», δημοσιοποιώντας έναν αριθμό που το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει, ότι είναι πρακτικά αδύνατον να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές κι είναι πολύ υψηλότερος από εκείνον των 152 νεκρών ανταρτών των YPG που δίνει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΜΚΟ η οποία βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών της στα πεδία των μαχών στη Συρία, έχει αναφέρει επίσης, ότι τουλάχιστον 74 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Αφρίν από την 20ή Ιανουαρίου, στην πλειονότητά τους από τα τουρκικά πλήγματα. Η Άγκυρα από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον δύο ρώσοι μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχη με δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη Συρία. Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε, ότι πάνω από 100 ένοπλοι που μάχονταν στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού σκοτώθηκαν, όταν ο συνασπισμός και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) απέκρουσαν μια επίθεση μεγάλης κλίμακας την 7η Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η οποία υποστηρίζει τις δυνάμεις του Άσαντ, ανέφερε ότι οι φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί μαχητές έκαναν αναγνώριση, όχι επίθεση και πρόσθεσε, ότι δεν βρίσκονταν στην περιοχή Ρώσοι στρατιωτικοί. Ωστόσο, τουλάχιστον δύο Ρώσοι, οι οποίοι πολεμούσαν στις τάξεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, σκοτώθηκαν στη μάχη στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, ανέφεραν άτομα που τους γνώριζαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη Δευτέρα.