Μήνυμα Γιούνκερ: Βρείτε τα για τα σύνορα και μετά ζητήστε ένταξη στην ΕΕ

Μήνυμα Γιούνκερ: Βρείτε τα για τα σύνορα και μετά ζητήστε ένταξη στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για άνοιγμα των διαπραγματεύσεων είναι να μην υπάρχουν μεθοριακές διενέξεις

Πρώτα θα κλείσουν όλες οι διενέξεις για τα σύνορα και μετά θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για ένταξη στην ΕΕ, διαμηνύει προς τις βαλκανικές χώρες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι οι χώρες δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι η χρονολογία του 2025, που ανέφερε ως ορίζοντα ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ήταν «ενδεικτική». «Δεν θα υπάρξει επιπλέον διεύρυνση προς τις χώρες των Βαλκανίων χωρίς να έχουν επιλυθεί εκ των προτέρων, πριν από οποιαδήποτε ένταξη, τα προβλήματα που αφορούν τα σύνορα», δήλωσε ο Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών που συνεδριάζουν σε ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Αναφερόμενος ειδικά στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, που έχουν ήδη ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις (το 2014 και το 2012 αντιστοίχως), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε πει τον Νοέμβριο πως πιστεύει ότι αυτές οι δύο χώρες θα γίνουν μέλη της ΕΕ «πριν από το 2025». Σήμερα όμως διαμήνυσε προς τα Βαλκάνια ότι για οποιαδήποτε χώρα η ενταξιακή συζήτηση θα ξεκινήσει μόνον μετά από διευθέτηση των συνοριακών διαφορών.

«Θα ήθελα όλες οι χώρες των Βαλκανίων να μπορέσουν να ενταχθούν όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αυτό δεν συμβαίνει ακόμη προς το παρόν, οι χώρες αυτές απέχουν ακόμη πολύ από το να εκπληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην ΕΕ, όμως οφείλουμε να τις βοηθήσουμε να πάρουν αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε.

Με την απαίτησή του να έχουν επιλυθεί τα συνοριακά προβλήματα πριν από την ένταξη στην ΕΕ, ο Γιούνκερ θέλει να αποφύγει καταστάσεις όπως αυτή που φέρνει σε αντιπαράθεση τη Σλοβανία και την Κροατία σχετικά με τον κόλπο του Πιράν στη βόρεια Αδριατική. Οι δύο χώρες έγιναν μέλη της ΕΕ, το 2004 και το 2013 αντιστοίχως, όμως αμφότερες διεκδικούν αυτή τη ζώνη από την ανεξαρτησία τους, το 1991.

«Αυτό το πρόβλημα ανάμεσα στη Σλοβενία και την Κροατία πρέπει να επιλυθεί γρήγορα. (...) Δεν θα παίξουμε αυτό το παιγνίδι δεύτερη φορά: αυτά τα προβλήματα (των συνόρων) πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν υπάρξει διεύρυνση», επέμεινε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα στο Ευρωκοινοβούλιο τη στρατηγιή της για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.