Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Kανείς δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να λεγόμαστε Μακεδόνες

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Kανείς δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να λεγόμαστε Μακεδόνες

Αν θιχτεί το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να υπάρξει, ξεκαθαρίζει ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών

Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, έτσι ώστε να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα, το οποίο ταλαιπωρεί και τις δύο χώρες, εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Μάλιστα, ο κ. Νίμιτς τόνισε πως υπάρχει μια δυναμική στις διαπραγματεύσεις και επισήμανε ότι (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πως υπάρχουν δύο αποφασιστικές κυβερνήσεις στις δύο χώρες, οι οποίες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι μιλάμε για μερικές εβδομάδες, το πολύ κάποιους μήνες όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από τη μεριά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ επέμενε ιδιαίτερα σε θέματα εθνικής ταυτότητας και στο θέμα της γλώσσας. Σημείωσε ότι «σέβομαι απολύτως και αντιλαμβάνομαι τους Έλληνες πολίτες που θέλουν να ταυτίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας και να ονομάζονται κι αυτοί Μακεδόνες». Ωστόσο, όπως είπε, «στον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στον λαό του να αποκαλείται μακεδονικός λαός».

Τέλος, υποστήριξε ότι «αν θιχτεί το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να υπάρξει».

Η συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον υπουργό Εξωτερικών πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων που έχει στα Σκόπια με τον πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Από το πρωί έχει κατά σειρά συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ιβάνοβ, τον πρωθυπουργό Ζάεφ και πριν από λίγο με τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.