Άλλα 25 βρέφη με σαλμονέλα από το γάλα της Lactalis

Άλλα 25 βρέφη με σαλμονέλα από το γάλα της Lactalis

Η επιδημία του 2005 είχε πλήξει 141 βρέφη και αυτή του 2017, 38

Το βακτήριο που εντοπίσθηκε σε ένα γαλλικό εργοστάσιο βρεφικού γάλακτος της εταιρείας Lactalis και στο οποίο οφείλονται δύο επιδημίες σαλμονέλωσης που προσέβαλαν βρέφη το 2005 και το 2017, είχε επίσης μολύνει 25 άλλα βρέφη στο διάστημα από το 2006 έως το 2016, γνωστοποίησε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο το Ινστιτούτο Παστέρ.

Η επιδημία του 2005 είχε πλήξει 141 βρέφη και αυτή του 2017, 38.

Τα νέα κρούσματα που αποκαλύφθηκαν από το Παστέρ είναι «σποραδικά κρούσματα σαλμονέλωσης σε βρέφη, 25 σε δέκα χρόνια, για τα οποία μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε πως οφείλονταν στο ίδιο στέλεχος» σαλμονέλας με τα κρούσματα του 2005 και του 2017, εξήγησε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για τη σαλμονέλα στο Παστέρ, ο Φρανσουά-Ξαβιέ Βέιλ.

Οι αναλύσεις του Παστέρ ενισχύουν τη θέση ότι το βακτήριο αυτό παρέμενε όλα αυτά τα χρόνια στο εργοστάσιο της Κραόν (δυτική Γαλλία), το οποίο αγόρασε το 2006 η Lactalis από την ανταγωνίστριά της Celia.

Η Lactalis υποχρεώθηκε να ανακαλέσει τον Ιανουάριο το σύνολο της παραγωγής βρεφικού γάλακτος αυτού του εργοστασίου, η οποία είχε διανεμηθεί σε 83 χώρες, μετά τον εντοπισμό μόλυνσης από σαλμονέλα. Τριάντα επτά μωρά αρρώστησαν στη Γαλλία.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos, ο επικεφαλής της Lactalis Εμανουέλ Μπενιέ είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μωρά να κατανάλωσαν μολυσμένο γάλα» στο διάστημα από το 2005 ως το 2017, αφού βακτήρια σαλμονέλας βρέθηκαν «μέσα στο περιβάλλον» του εργοστασίου στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το Ινστιτούτο Παστέρ δεν έχει ωστόσο τα μέσα για να διαπιστώσει αν αυτά τα 25 βρέφη είχαν καταναλώσει γάλα προερχόμενο από το εργοστάσιο της Κραόν.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε αν συνέβη κάτι τέτοιο. Όμως το DNA μιλάει πολύ καθαρά και μας προσανατολίζει προς αυτό το εργοστάσιο», δήλωσε ο Βέιλ.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...