«Αγκάθι» το προσφυγικό για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

«Αγκάθι» το προσφυγικό για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Ανεβλήθη για σήμερα η λήψη απόφασης σχετικά με το θέμα

Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις των ηγεσιών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) ανεβλήθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η λήψη απόφασης για το προσφυγικό, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία.

«Εργαζόμαστε εντατικά και σκληρά, ώστε να βρούμε λύσεις. Έχουμε τη σταθερή βούληση να το επιτύχουμε», δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ. «Πιέζουμε ασφυκτικά», δήλωναν κύκλοι του SPD, ενώ άλλοι διαπραγματευτές μιλούσαν για «έντονες αντιπαραθέσεις», σύμφωνα με το de.reuters. Σύμφωνα πάντα με κύκλους των διαπραγματευτών, το ερώτημα το οποίο απασχόλησε, είναι εάν θα επιτρέπεται να γίνονται δεκτοί πάνω από 1.000 πρόσφυγες το μήνα, προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία.

Το μεν SPD απαίτησε μια διευρυμένη αριθμητικά ρύθμιση, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες την απέρριψαν απολύτως. Το θέμα επείγει, διότι την ερχόμενη Πέμπτη πρέπει να παραταθεί η αναστολή της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων και οι Σοσιαλδημοκράτες θα συμφωνούσαν, μόνον εάν οι Χριστιανοδημοκράτες συμφωνήσουν με την προαναφερθείσα διευρυμένη ρύθμιση, κατά το de.reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η 4η Φεβρουαρίου έχει τεθεί ως χρονικό όριο για να γίνει η τελική συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό, η οποία όμως θα τεθεί και πάλι στην κρίση της βάσης του SPD (σ.σ. η διαδικασία είναι χρονοβόρα και αναμένεται να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες).

Παρακαλούμε περιμένετε ...