Η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν

Η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν

Στις 30 Ιανουαρίου η ψηφοφορία στο καταλανικό κοινοβούλιο

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε σήμερα να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να μπλοκάρει την προσπάθεια του πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν να ηγηθεί και πάλι της περιφέρειας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Πουτζντεμόν διέφυγε στο Βέλγιο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία τον Οκτώβριο, μια κίνηση που θεωρήθηκε παράνομη με βάση την ισπανική νομοθεσία. Αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για εξέγερση και στάση αν επιστρέψει στην Ισπανία, όμως είναι ο υποψήφιος των αυτονομιστών για την ηγεσία της περιφέρειας.

Η διαμάχη για την υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν θα κορυφωθεί στις 30 Ιανουαρίου, όταν θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στο καταλανικό κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή της βάσει των νόμων και του Συντάγματος προκειμένου να διασφαλίσει ότι ένας φυγάς δεν μπορεί να ορκιστεί και να γίνει επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία μετά την ανακοίνωση της προσφυγής στο ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας.

Ο Πουτζντεμόν αντέδρασε αμέσως. «Έχουν πανικοβληθεί μπροστά στη βούληση του λαού», έγραψε στο Twitter.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ ανακήρυξε τη Δευτέρα τον Πουτζντεμόν μοναδικό υποψήφιο για το αξίωμα του ηγέτη της περιφέρειας, παρά τις προειδοποιήσεις της Μαδρίτης ότι δεν μπορεί να αναλάβει τον θώκο.

Ο Πουτζντεμόν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να μεταβεί στη Βαρκελόνη προκειμένου να λάβει μέρος στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, αλλά δεν έχει πει ούτε και ότι θα πάει.

Χθες το Συμβούλιο Επικρατείας γνωμοδότησε κατά της προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Reuters, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της απόφασης του συμβουλίου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...