Ο Ερντογάν απειλεί να επεκτείνει τις επιθέσεις στη βόρεια Συρία

Ο Ερντογάν απειλεί να επεκτείνει τις επιθέσεις στη βόρεια Συρία

Ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνει ότι θα «καθαρίσει» τα σύνορα από τους τρομοκράτες

Να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον της Κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG στη βόρεια Συρία, παρά τις εκκλήσεις για συγκράτηση από τους δυτικούς συμμάχους, απείλησε σήμερα με δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος δεσμεύθηκε να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να «καθαρίσει» την συριακή πόλη Μανμπίτζ από τους «Κούρδους τρομοκράτες». Η Τουρκία ξεκίνησε την επίθεση το περασμένο Σάββατο με άρματα μάχης, αεροπορικές επιθέσεις και πυροβολισμούς πυροβολικού. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα σε ομιλία του στην Άγκυρα, ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να μην υπάρχει τρομοκράτης στα σύνορά μας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους, ενώ αναλυτές εκτιμούν, ότι μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ είναι εφικτή, καθώς οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Συγκεκριμένα, διατηρούν περισσότερους από 2.000 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και υποστηρίζουν στρατεύματα μέσα στη Συρία, κυρίως ανατολικά του Ευφράτη, σε μια περιοχή που ελέγχεται επίσης από το YPG, αλλά εκτός της περιφέρειας της Αφρίν, η οποία βρίσκεται δυτικά του Ευφράτη.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνέχισε για έβδομη ημέρα τις επιθέσεις κατά θέσεων του YPG στην Αφρίν, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «έχουν εξουδετερωθεί 343 τρομοκράτες» μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, χωρίς ο αριθμός αυτός να μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έναρξη της επίθεσης, ενώ σκοτώθηκαν 58 Σύριοι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα και 53 Κούρδοι μαχητές του YPG. Σύμφωνα πάντα με το Συριακό Παρατηρητήριο τη ζωή τους έχασαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς και 38 άμαχοι, κάτι που η Άγκυρα απορρίπτει κατηγορηματικά.