Βάις: Εξουσία και χρήμα «έθαψαν» καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης

Βάις: Εξουσία και χρήμα «έθαψαν» καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης

Εκφράζει την ελπίδα «ότι πραγματικές δομικές αλλαγές θα προκύψουν από όλα αυτά»

«Οι γυναίκες που κατηγορούν τον Χάρβεϊ Γουάινστιν εισακούστηκαν, γιατί η δύναμη του αμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού κάμπτεται», εκτιμά η ηθοποιός Ρέιτσελ Βάις σε συνέντευξή της στο ES Magazine που κυκλοφορεί σήμερα.

Περισσότερες από 100 γυναίκες κατηγόρησαν τον 65χρονο μεγιστάνα του Χόλιγουντ για σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση ή βιασμό, μετά τη δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα New York Times στις 5 Οκτωβρίου 2017, με καταγγελλόμενα περιστατικά που λάμβαναν χώρα τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Η 47χρονη Βάις είναι φίλη της βρετανίδας ηθοποιού Σόφι Ντιξ, που κατηγορεί τον παραγωγό ότι της επιτέθηκε μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όταν ήταν 22 ετών.

Όπως λέει η διάσημη ηθοποιός «η φίλη μου Σόφι Ντιξ μιλά για το περιστατικό αυτό από τη δεκαετία του 1990, το εξιστορούσε σε οποιονδήποτε ήθελε να την ακούσει τα τελευταία 20 χρόνια. Και κανείς δεν έδειχνε να νοιάζεται». Όσο για το τί άλλαξε, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός απάντησε στο περιοδικό της Evening Standard ότι «νομίζω ότι η ισχύς του (Γουάινστιν) φθίνει».

«Είναι το ίδιο με τον Μπίλι Ο΄Ράιλι, το ίδιο με τον Τσάρλι Ρόουζ (δύο τηλεοπτικούς παρουσιαστές που κατηγορούνται για σεξουαλική παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά), είναι θέμα χρημάτων, δεν λαμβάνουν πλέον τόσα χρήματα όσα πριν» προσθέτει. «Δεν είναι μια αισιόδοξη σκοπιά, ωστόσο όλα αυτά είναι θέμα δύναμης και χρημάτων», εκτιμά η η βρετανοαμερικανίδα ηθοποιός.

Καταλήγοντας εκφράζει την ελπίδα «ότι πραγματικές δομικές αλλαγές θα προκύψουν από όλα αυτά. Ότι οι γυναίκες που δεν έχουν τεράστιες πλατφόρμες στο Twitter, που είναι νοσηλεύτριες ή εργάζονται σε γραφεία, θα νιώθουν ότι μπορούν να μιλήσουν στους διευθυντές τους, αν κάτι τέτοιο τούς συμβεί».