Πού ζει το 0,00001% των πλουσιότερων του κόσμου;

Είναι μόλις 84.500 άνθρωποι... Και αν ο αριθμός σας φαίνεται μεγάλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι στον πλανήτη των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, μόνον τόσοι, ήτοι το 0,00001% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχει περιουσίες άνω των 50 δισ. δολαρίων.

Από έναν πρόχειρο υπολογισμό, δηλαδή, λιγότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν περιουσία 4.225.000.000.000 (4,25 τρισ.δολάρια).

Και, μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών ζουν σε μια χώρα.

Αυτά αναφέρει η έκθεση της Credit Suisse, Global Wealth Report. Η έκθεση του ομίλου χαρακτηρίζει αυτούς τους ανθρώπους ως κατόχους “εξαιρετικά υψηλού καθαρού πλούτου. Εν αντιθέσει με την πλειοψηφία των σχετικών μελετών και μετρήσεων, η έκθεση της Credit Suisse, όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της, μετρά και αναλύει τάσεις και δεδομένα στο σύνολο των κρατών από τον πυθμένα μέχρι την κορυφή της “πυραμίδας του πλούτου”.

Πρόκειται για την τρίτη σχετική έκθεση του τραπεζικού ομίλου. Εν σχέσει με τις δυο προηγούμενες εκθέσεις, που κατέγραφαν μια αυξανόμενη τάση πλουτισμού στις χώρες του αναδυόμενου κόσμου, η φετινή έκθεση κάνει λόγο για ένα “δημοσιονομικό γκρεμό” που ανοίγει στην Ευρωζώνη.

Τονίζει, επίσης, πως το 69% των ανθρώπων αυτών είναι αυτοδημιούργητοι και δεν κληρονόμησαν καμία περιουσία από την οικογένεια τους.

Όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, βεβαίως, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών ζουν στις ΗΠΑ, με την Κίνα και τη Γερμανία να ακολουθούν, απέχοντας όμως παρασάγγας από την κορυφή.