«Πρωτεύουσα» της βίας το Μεξικό με πάνω από 25.000 δολοφονίες το 2017

«Πρωτεύουσα» της βίας το Μεξικό με πάνω από 25.000 δολοφονίες το 2017

Το μεγενθυμένο κύμα βίας συνδέεται με τη δράση συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά

Τη βιαιότερη φάση της ιστορίας της ίσως περνάει το Μεξικό με 25.339 ανθρωποκτονίες να καταγράφονται για το 2017. Το μεγενθυμένο κύμα βίας συνδέεται με τη δράση συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, κατέδειξαν κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Επιβεβαιώθηκε έτσι το ότι το 2017 ήταν η πιο πολυαίμακτη χρονιά αφότου άρχισαν να τηρούνται επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις δολοφονίες στη χώρα, το 1997.

Η γενική γραμματεία δημόσιας ασφάλειας, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου τα στοιχεία για τις ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν τον Δεκέμβριο, οι οποίες ανήλθαν σε 2.219, πράγμα που σημαίνει ότι όλη τη χρονιά διαπράχθηκαν συνολικά τουλάχιστον 25.339 δολοφονίες, ένας αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με το 2016.

Η βία που συνδέεται με τα καρτέλ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200.000 ανθρώπους από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν οι μεξικανικές ομοσπονδιακές αρχές εξαπέλυαν μια αμφιλεγόμενη επιχείρηση με τη συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων για να πατάξουν την εμπορία ναρκωτικών. Για τους επικριτές αυτής της πολιτικής, ο λεγόμενος πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών το μόνο που πέτυχε ήταν να πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις και τις δολοφονίες.

Οι περισσότερες ανθρωποκτονίες καταγράφονται στις Πολιτείες όπου η δράση των καρτέλ των ναρκωτικών είναι εντονότερη, όπως η Γκερέρο, στον νότο, ή η Βερακρούς, στα ανατολικά, σημειώνουν ειδικοί.

Το 2017 Πολιτείες οι οποίες είχαν συγκριτικά γλιτώσει από τη βία, όπως η Μπάχα Καλιφόρνια, η Κολίμα (βορειοανατολικά), ή το Γουαναχουάτο (κεντρικά) άρχισαν να πλήττονται πολύ περισσότερο από εγκληματικές ενέργειες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών είχε υποχωρήσει κάτω από τις 20.000 μεταξύ του 2013 και του 2015, αλλά αυξήθηκε ξανά φθάνοντας τις 20.545 το 2016.

Ειδικοί αποδίδουν την αναζωπύρωση της βίας στην εμφάνιση διαφόρων νέων συμμοριών ή πυρήνων συμμοριών μετά τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών των καρτέλ.

Οι ειδικοί επίσης σημειώνουν τη διαφοροποίηση της δραστηριότητας των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, που επιδίδονται πλέον πολύ περισσότερο στο λαθρεμπόριο κλεμμένων καυσίμων, τις εκβιάσεις εμπόρων, ή ακόμη στην εμπορία ανθρώπων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κυβερνών Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) προώθησε τον Δεκέμβριο στο Κογκρέσο έναν νόμο για την ασφάλεια, ο οποίος εγκρίθηκε, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε. Για τους πολιτικούς και άλλους που αντιτάχθηκαν σε αυτό το κείμενο, ο νόμος αυτός υπάρχει κίνδυνος να εντείνει τη στρατιωτικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας την ώρα που η στρατηγική της ανάπτυξης των ένοπλων δυνάμεων στον αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του νόμου, τον οποίο χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό.

Η βία των συμμοριών έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει της αναμέτρησης του Ιουλίου. Το PRI του απερχόμενου προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία.

Το 2017 οι μεξικανικές διωκτικές αρχές ξεκίνησαν 40% περισσότερες έρευνες για ανθρωποκτονίες απ' ό,τι το 2013, την πρώτη πλήρη χρονιά του Πένια Νιέτο στην προεδρία.