Οι Σοσιαλδημοκράτες είπαν «ναι» στον διάλογο με τη Μέρκελ

Οι Σοσιαλδημοκράτες είπαν «ναι» στον διάλογο με τη Μέρκελ

Υπέρ των διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες ψήφισαν κατά πλειοψηφία τα μέλη του SPD

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ψήφισαν σήμερα υπέρ της ένταξης επίσημων διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ένα σημαντικό βήμα μετά από μήνες πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία που απομακρύνει το ενδεχόμενο νέων εκλογών στη χώρα.

Οι σύνεδροι του SPD στο έκτακτο συνέδριο ψήφισαν υπέρ των διαπραγματεύσεων με 362 «ναι» και 279 «όχι», ενώ υπήρχε και ένα «παρών». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, αν και η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί να γίνει με κάρτες, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί ποια πρόταση είχε την πλειοψηφία και χρειάστηκε να καταμετρηθούν οι ψήφοι μία προς μία.

Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό «Phoenix», ο ηγέτης του SPD, Μάρτιν Σουλτς, διαβεβαίωσε ότι «έπειτα από αυτή τη δύσκολη συζήτηση» θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

«Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο», δήλωσε και τόνισε ότι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα και ο «μεγάλος» συνασπισμός δεν αποτελεί, όπως και πριν, μονόδρομο.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας. Σημειωτέον ότι τα μέλη του SPD θα πρέπει να εγκρίνουν και την τελική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν και όταν αυτή υπάρξει.