Κακοποιήσεις και βιασμούς στον ΟΗΕ αποκαλύπτει ο Guardian

Κακοποιήσεις και βιασμούς στον ΟΗΕ αποκαλύπτει ο Guardian

Δεκάδες νυν και πρώην εργαζόμενοι στον Οργανισμό σπάνε την «ομερτά»

Από λεκτικές επιθέσεις μέχρι σεξουαλική κακοποίηση και βιασμούς στους κόλπους του ΟΗΕ αποκαλύπτει δημοσίευμα του Guardian.

Νυν και πρώην εργαζόμενοι του Οργανισμού μίλησαν στην βρετανική εφημερίδα, σπάζοντας την «ομερτά» και περιγράφοντας την κουλτούρα σιωπής που δεν επιτρέπει στα θύματα να καταγγείλουν τα όσα συμβαίνουν.

Τουλάχιστον 15 υπάλληλοι δήλωσαν ότι είχαν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, κάνοντας λόγο για αδικήματα από  λεκτική παρενόχληση μέχρι βιασμό.

Οι υπάλληλοι του ΟΗΕ  σε περισσότερες από 10 χώρες μίλησαν στον Guardian υπό τον όρο της ανωνυμίας, εν μέρει επειδή δεν τους επιτρέπεται να μιλούν δημοσίως για τους κανόνες του Οργανισμού και εν μέρει για τον φόβο αντίποινων, όπως η απόλυση.

«Αν το αναφέρεις, η καριέρα σου έχει τελειώσει, ειδικά αν είσαι σύμβουλος", δήλωσε μία σύμβουλος του ΟΗΕ, η οποία ισχυρίστηκε ότι παρενοχλήθηκε από τον προϊστάμενό της ενώ εργαζόταν  για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. «Είναι σαν να μην έγινε ποτέ» ανέφερε.

Μια άλλη γυναίκα που φέρεται να δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ενώ δούλευε για τον ΟΗΕ κατήγγειλε στην εφημερίδα ότι ο διαμεσολαβητής της υπηρεσίας της είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο για να βοηθήσει την καταγγελία της, επειδή απειλείται από ανώτερο προσωπικό του ΟΗΕ.

Επτά άλλα θύματα που μίλησαν στο Guardian, «ειδοποιήθηκαν» από έναν διαμεσολαβητή ή συνάδελφο ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν καταγγελία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, 3 γυναίκες υπάλληλοι που κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση ή σεξουαλική κακοποίηση, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν  ή απειλούνται με τη λήξη της σύμβασής τους. Αντίθετα, οι φερόμενοι δράστες, που περιλαμβάνουν και ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ, παραμένουν στις θέσεις τους.