Υπέρ μεγάλου συνασπισμού κορυφαία στελέχη του SPD

Υπέρ μεγάλου συνασπισμού κορυφαία στελέχη του SPD

Οι δύο αναπληρωτές πρόεδροι προειδοποιούν, ότι δεν θα δεχθούν υπαναχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα

Υπέρ των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού τάχθηκαν με δηλώσεις τους οι αναπληρωτές πρόεδροι του SPD Ραλφ Στέγκενρ και Μανουέλα Σβέσιχ.

Ο Στέγκερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus δήλωσε, ότι «δεν θα ανεχτούμε για μια ακόμα φορά αθέτηση των συμπεφωνημένων εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών. Εάν συμφωνήσουμε να κάνουμε ένα νέο μεγάλο συνασπισμό, θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι όσα συμφωνήσουμε θα εφαρμοστούν. Εφόσον το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) τηρεί τα συμπεφωνημένα, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU)».

Προανήγγειλε έτσι τη σκλήρυνση της στάσης του κόμματός του εντός της ενδεxόμενης μελλοντικής συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων γερμανικών κομμάτων και άσκησε κριτική για την μη εφαρμογή ορισμένων συμφωνιών από τους Χριστιανοδημοκράτες κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο σε θέματα όπως λ.χ. το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό.

Ο κ. Στέγκνερ δήλωσε πάντως ότι θα ψηφίσει την Κυριακή υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για νέο μεγάλο συνασπισμό στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στη Βόννη: «Και εγώ ανήκω στους σκεπτικιστές για το νέο μεγάλο συνασπισμό, τάσσομαι όμως υπέρ της έναρξής τους διότι η εναλλακτική είναι οι νέες εκλογές τις οποίες δεν τις θέλει κανείς και τελικά πιθανόν να βοηθήσουν τους δεξιούς λαϊκιστές (ενν. το ακροδεξιό AfD)».

Και η αναπληρώτρια πρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέσιχ έκανε όμως ανάλογες δηλώσεις στη διαδικτυακή πύλη RedaktionsNetzwerk Deutschland: «Την απόφαση το βράδυ των εκλογών (ενν. να περάσουμε στην αντιπολίτευση) εξακολουθώ να τη θεωρώ σωστή. Μετά την αποτυχία των συζητήσεων για σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα υπάρχουν όμως μόνο δύο δυνατότητες: Είτε να πάμε σε νέες εκλογές των οποίων η έκβαση είναι αβέβαιη και δεν είμαστε αρκούντως προετοιμασμένοι, ή να συμμετάσχουμε ακριβώς σε διερευνητικές συνομιλίες», όπως τόνισε.

Η κ. Σβέσιχ κάλεσε επίσης τους επικριτές του νέου μεγάλου συνασπισμού να επιδείξουν ρεαλισμό και υπενθύμισε ότι «σε έναν μεγάλο συνασπισμό δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματικές μας εξαγγελίες».

Παρακαλούμε περιμένετε ...