Διπλωμάτες καλούν τον Τραμπ να ανακαλέσει τα σχόλια του για την Αφρική

Διπλωμάτες καλούν τον Τραμπ να ανακαλέσει τα σχόλια του για την Αφρική

Ο αμερικανός Πρόεδρος είχε αποκαλέσει πρόσφατα τα αφρικανικά κράτη «χώρες απόπατους»

Δεκάδες πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ σε αφρικανικές χώρες έστειλαν επιστολή στον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την «βαθιά ανησυχία» τους για τα σχόλιά του σχετικά με την αφρικανική ήπειρο και προειδοποιώντας ότι η διατήρηση τουτ σεβασμού στις χώρες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, την επιστολή υπογράφουν 78 πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ σε αφρικανικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των πρώην βοηθών γραμματέων του Κράτους για τις αφρικανικές υποθέσεις Linda Thomas-Greenfield και Johnnie Carson. Με την επιστολή τους οι αμερικανοί διπλωμάτες ζητούν από τον Ντόναλντ Τραμπ να «ανακαλέσει» τις δηλώσεις του για την αφρικανική ήπειρο, την οποία αποκαλούν «ευλογημένη με απαράμιλλους φυσικούς πόρους» και με τις χώρες τις οποίας οι ΗΠΑ έχουν βαθύς ιστορικούς δεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ αναφερόμενος την περασμένη εβδομάδα στα αφρικανικά κράτη, τα χαρακτήρισε «χώρες απόπατους», απορρίπτοντας μια πρόταση διμερούς συνεργασίας για την μετανάστευση, σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες. Ο αμερικανός Πρόεδρος αρνήθηκε εκ των υστέρων ότι έκανε τέτοια δήλωση, αλλά παριστάμενοι στην εκδήλωση επιμένουν ότι την έκανε.