Στα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ – Συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το όνομα

Στα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ – Συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το όνομα

Τα Σκόπια ναμένουν ένα ισχυρό μήνυμα από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία

Ένα σημαντικό διήμερο για το μέλλον της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με τον Τύπο της γειτονικής μας χώρας, καθώς σήμερα ξεκινά στη Νέα Υόρκη ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων Ελλάδας και των Σκοπίων, ενώ στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ βρίσκεται ήδη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο IBNA, η άποψη των πολιτικών εμπειρογνωμόνων των Σκοπίων είναι, ότι αυτή η στιγμή θα πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να τερματιστεί μια απομόνωση που κράτησε αρκετά χρόνια και να δώσει τη θέση της στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

«Είναι σημαντικό η Μακεδονία να βρει μια λύση, που θα της επιτρέψει να διατηρήσει την ταυτότητά της από τη μία πλευρά και από την άλλη να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ο πρώην πρέσβης Nano Ruzin.

Η υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Radmila Sekerinska θεωρεί την επίσκεψη του Stoltenberg ως μια ευκαιρία να του παρουσιάσει τη χώρα από μια διαφορετική οπτική, μια χώρα που ξέρει πώς να λύσει τα προβλήματά της και η οποία καθοδηγείται από την φιλοδοξία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εκτός από την υπουργό Άμυνας αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Georgi Ivanov, τον υπουργό Εξωτερικών Nikola Dimitrov, καθώς και με ηγέτες πολιτικών κομμάτων.

Αύριο ο κ. Stoltenberg θα απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο.

Οι πολιτικοί αναλυτές των Σκοπίων λένε, ότι ο Stoltenberg θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη χώρα και για την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα, πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.