Ποιος δολοφόνησε τον Όλιβερ Ιβάνοβιτς

Ποιος δολοφόνησε τον Όλιβερ Ιβάνοβιτς

«Κανείς δεν είναι αθώος»

Η σορός του Όλιβερ Ιβάνοβιτς εκτίθεται από χθες σε λαϊκό προσκύνημα, στην πόλη Μιτρόβιτσα που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, στα γραφεία της πρωτοβουλίας πολιτών «Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη», που ίδρυσε ο σέρβος πολιτικός. Η δολοφονία του χθες, έξω από το γραφείο του, φέρει χαρακτηριστικά μαφίας και σηματοδοτεί την τελευταία από μια σειρά αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Ο Ιβάνοβιτς πυροβολήθηκε πισώπλατα, έξι φορές, μέσα από ένα αυτοκίνητο που βρίσκονταν εν κινήσει.

Τη βοήθεια του FBI ενδέχεται να ζητήσει το Κόσοβο

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς τραυματίστηκε θανάσιμα, χθες το πρωί, όταν άγνωστοι τον πυροβόλησαν έξω από τα γραφεία του κόμματος του στην πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στο κεντρικό νεκροταφείο του Βελιγραδίου και θα ταφεί στη "Λεωφόρο επιφανών πολιτών" όπου κείτεται και ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2003.

Στους ορθόδοξους ναούς όλων των μεγάλων πόλεων της Σερβίας, χθες βράδυ, συγκεντρώθηκαν πολίτες για να τιμήσουν τη μνήμη του Σέρβου πολιτικού, ανάβοντας ένα κερί και αποθέτοντας λουλούδια. Στο ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι προσήλθαν χιλιάδες πολίτες όπως επίσης και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Όπως ανακοινώθηκε, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα μεταβεί στο Βόρειο Κόσοβο «για να συμπαρασταθεί και να καθησυχάσει τον σερβικό πληθυσμό».
Στο Κόσοβο, οι έρευνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων του Όλιβερ Ιβάνοβιτς διεξάγονται με εντατικούς ρυθμούς, αναφέρεται από την αστυνομία, ενώ κατά την χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ασφαλείας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι, αποφασίστηκε να ζητηθεί η βοήθεια του FBI εάν παραστεί ανάγκη.

Η εισαγγελία της πόλης Μιτρόβιτσα ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες, και που βρέθηκε καμένο ένα χιλιόμετρο έξω από την πόλη, προσφέρει αξιοποιήσιμα στοιχεία για τον εντοπισμό τους. Επίσης, στην κατοχή της αστυνομίας βρίσκεται και το υλικό που κατέγραψαν οι δύο κάμερες που βρίσκονται έξω από τα γραφεία του κινήματος "Ελευθερία Δημοκρατία Δικαιοσύνη".

Η δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς είναι η πρώτη δολοφονία Σέρβου πολιτικού μετά από εκείνη του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς το 2003, και όπως τότε έτσι και τώρα προκαλούνται πολλά ερωτηματικά για τα κίνητρα και τους δράστες.

Ο Ιβάνοβιτς ήταν μετριοπαθής πολιτικός στο Βόρειο Κόσοβο που πίστευε ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου θα πρέπει να αποδεσμευτούν από την επιρροή του Βελιγραδίου και να χειριστούν αυτόνομα τα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση τους. Δεν αναγνώριζε τη ανεξαρτησία του Κοσόβου, θεωρούσε ωστόσο αναγκαίο το διάλογο και τη συνεννόηση με τους Αλβανούς, διότι έδιδε μεγάλη σημασία στην δημιουργία συνθηκών ομαλής διαβίωσης για το σερβικό πληθυσμό ώστε να μην -όπως συνήθιζε να λέει- ερημώσει το Κόσοβο από Σέρβους. Άλλωστε και ο ίδιος, παρά τις απειλές που δεχόταν συχνά αλλά και τις συστάσεις φίλων, επίμονα αρνιόταν να εγκαταλείψει το Κόσοβο. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής συμπεριφοράς, που έκανε τον Ιβάνοβιτς να ξεχωρίζει από τους άλλους πολιτικούς ηγέτες των Σέρβων του Κοσόβου, ήταν οι συνεχείς καταγγελίες των εγκληματικών κυκλωμάτων που δρούσαν στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελούσε πλειοψηφία αλλά και η σχέση τους με την πολιτική.

«Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια πυρπολήθηκαν 50 αυτοκίνητα, είχαμε βομβιστικές επιθέσεις, δύο δολοφονίες και τίποτα δεν διαλευκάνθηκε. Όλα αυτά συνέβησαν σε ένα χώρο δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτεται από αμέτρητες κάμερες ασφαλείας και η αστυνομία ή φοβάται να ενοχλήσει τους δράστες ή οι δράστες έχουν διεισδύσει στις δομές ασφαλείας» είχε καταγγείλει πριν από μερικούς μήνες, σε συνέντευξη του στο σερβικό περιοδικό VREME. Στην ίδια συνέντευξη είχε μιλήσει για καθεστώς τρόμου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος φοβάται, όχι από τους Αλβανούς αλλά από τους Σέρβους, τους τοπικούς παλικαράδες και εγκληματίες που κυκλοφορούν με τζιπ χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας».

Ο ίδιος θεωρούσε μάλιστα ότι η σύλληψη του και η καταδίκη του το 2014 για εγκλήματα πολέμου ήταν μια κατασκευασμένη υπόθεση για να απομακρυνθεί από την πολιτική σκηνή.

Όλα αυτά, εκτιμούν αναλυτές στο Βελιγράδι αλλά και την Πρίστινα καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του Όλιβερ Ιβάνοβιτς.