Ερντογάν καλεί ΝΑΤΟ κατά του «τρομοκρατικού στρατού» ΗΠΑ – Κούρδων

Ερντογάν καλεί ΝΑΤΟ κατά του «τρομοκρατικού στρατού» ΗΠΑ – Κούρδων

Απέρριψε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του.

Νέο ξέσπασμα του Τούρκου Προέδρουπροκαλεί το σχέδιο των ΗΠΑ να συγκροτήσουν αντιτζιχαντιστική κουρδική συνοριοφυλακή στη βόρεια Συρία, ένα σχέδιο που ο Ερντογάν χαρακτήρισε «τρομοκρατικό στρατό». 

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε το ΝΑΤΟ να παρέμβει, ώστε να εμποδίσει την υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για συγκρότηση κουρδικής συνοριοφυλακής 30.000 ανδρών στη βόρεια Συρία.

Όπως μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ ότι «NATO, είσαι υποχρεωμένο να πάρεις θέση εναντίον αυτών που προκαλούν προβλήματα στα σύνορα ενός εκ των εταίρων σου».

Η Συμμαχία πάντως επιδεικνύει απροθυμία να εμπλακεί στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο μέλη της.

Σε ερώτηση του Associated Press σχολίασε, ότι δεν διαθέτει δυνάμεις στη Συρία και παρέπεμψε το θέμα στον πολυεθνικό αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εφόσον αυτός δεν στρέφεται σε εμένα, εγώ δεν θα στραφώ σε αυτόν».

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, διεμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τον εξοπλισμό των Κούρδων ανταρτών.