Εμπόδια από στελέχη του SPD στο σχηματισμό κυβέρνησης με CDU/CSU

Εμπόδια από στελέχη του SPD στο σχηματισμό κυβέρνησης με CDU/CSU

Εκφράζουν ενστάσεις για την αγορά εργασίας, τη φορολόγηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, το προσφυγικό.

Στελέχη πρώτης γραμμής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας θέτουν σε αμφισβήτηση αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τα χριστιανικά κόμματα, με αποτέλεσμα η έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν είναι δεδομένη.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ούτε δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU, ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, μεταξύ αυτών αντιπρόεδροι του κόμματος και μέλη του προεδρείου, εκφράζουν ενστάσεις για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν και ζητούν βελτιώσεις.

Αυτές αφορούν την αγορά εργασίας, τη φορολόγηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, το προσφυγικό.

Στα θέματα αυτά θα πρέπει στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού να κάνουν παραχωρήσεις τα χριστιανικά κόμματα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης τοπικός πρωθυπουργός Μίχαελ Μίλερ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του.

«Ο ίδιος συνασπισμός με την ίδια πολιτική δεν αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στο αρνητικό και για τα δύο κόμματα αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών» τόνισε.

Σε μια πρώτη αντίδραση βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές απορρίπτουν τις όποιες αλλαγές και επιμένουν στην τήρηση των συμφωνηθέντων.

Όπως επισημαίνει ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Bild, τα αποτελέσματα των διερευνητικών διαβουλεύσεων έχουν ψηφιστεί ομόφωνα από τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων.

Το κείμενο των 28 σελίδων με τα αποτελέσματα συνιστά σύμφωνα με τον κ. Ζέντερ «μια σχεδόν συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού».

Για το SPD η διαδικασία θα έχει ακόμη μέλλον, καθώς την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει έκτακτο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόννη για να αποφασίσει αν το κόμμα θα μετέχει σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τα χριστιανικά κόμματα.

Σε περίπτωση που το συνέδριο δώσει πράσινο φως, θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων να διεξαχθεί κομματικό δημοψήφισμα, στο οποίο τα μέλη θα αποφασίσουν για την αποδοχή ή απόρριψη της συμφωνίας.

Πάντως σε μια πρώτη ψηφοφορία που έγινε χθες σε συνέδριο του SPD του κρατιδίου Σάξονία-Άνχαλτ η πλειοψηφία των αντιπροσώπων ψήφισε ενάντια στη συμφωνία των διαβουλεύσεων.

Αν και πρόκειται για μια σχετικά μικρή οργάνωση, το αποτέλεσμα είναι όμως ενδεικτικό για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κομματική βάση αναφορικά με τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού.

Παρακαλούμε περιμένετε ...