Ορμπάν: Διατηρούμε την εθνική και χριστιανική μας ταυτότητα

Ορμπάν: Διατηρούμε την εθνική και χριστιανική μας ταυτότητα

«Δεν θα επιτρέψουμε στις Βρυξέλλες να μας υπαγορεύσουν ποιους θα πρέπει να δεχθούμε στη χώρα μας»

«Διατηρούμε την εθνική και χριστιανική μας ταυτότητα», διακηρύσσει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σε συνέντευξη που φιλοξενεί η βελγική εφημερίδα Le Soir. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο Ορμπάν επανέρχεται στο θέμα της μεταναστευτικής του πολιτικής και στις διαφορές του με τις Βρυξέλλες, συνεχίζοντας τις κατηγορίες ενάντια στους θεσμούς και στις αξίες της ΕΕ, καθώς και στις σχέσεις του με τον Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν κατανοεί τη Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει, ως προς το ζήτημα της διαμοίρασης των προσφύγων, ότι δε θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να του υπαγορεύσουν ποιους θα πρέπει να δεχθεί στη χώρα του και ότι μόνο η Ουγγαρία θα αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος όχι να διαμείνει στο έδαφός της. Αν αυτή η αρχή γίνει αποδεκτή, συνεχίζει, τότε θα συμμετέχει ευχαρίστως σε ένα σύστημα διαχείρισης των προσφύγων.

Σε σχέση με τη χριστιανική φιλανθρωπία, την οποία επικαλέστηκε και ο ίδιος ο Πάπας, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός διατυπώνει την άποψη ότι το ζήτημα είναι να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να προσφερθεί η απαραίτητη βοήθεια στους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι οι Σύροι που απειλούνται με θάνατο έχουν δικαίωμα να φύγουν για να σώσουν τις ζωές τους και να ζητήσουν καταφύγιο στην πρώτη ασφαλή χώρα που βρίσκεται στο δρόμο τους, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ  όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι, αφήνοντας τους μετανάστες να εισβάλουν στην Ευρώπη, καταργήθηκαν όλοι οι νόμοι, επισημαίνοντας επιπλέον ότι η χριστιανική αλληλεγγύη δεν είναι αδιαίρετη και θα πρέπει καταρχάς να απευθύνεται στην οικογένεια, στην κοινότητα, στο έθνος και μετά στον υπόλοιπο κόσμο, αφού δεν έχει νόημα να βοηθά κανείς τον πλανήτη, γυρίζοντας την πλάτη στον ίδιο του το λαό.

Ως προς τη Ρωσία, τέλος, ο Oρμπάν θεωρεί ότι αυτή αποτελεί εκ νέου έναν βασικό παράγοντα στη διεθνή πολιτική σκηνή και ότι η ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με τη Ρωσία είναι κακή, γιατί είναι υπερβολικά μονόπλευρη όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.