Τα 92α γενέθλια της Mahasweta Devi τιμά η Google

Τα 92α γενέθλια της Mahasweta Devi τιμά η Google

Ξεκίνησε την καριέρα της σαν δημοσιογράφος στην Ινδία

Την Ινδή συγγραφέα, Mahasweta Devi, τιμά με doodle σήμερα η Google. Υπήρξε μια από τους ιδρυτές της Ομάδας Δράσης για τα δικαιώματα των γνωστών και μη φυλών, με το έργο της να ξεκινά από τη Βεγγάλη και να φτάνει ως το Γκουτζαράτ αλλά και την Μαχαράστρα. Αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης για τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες γενιές των Ινδών συγγραφέων και η Google τιμά τα 92α γενέθλιά της.

Mahasweta Devi
Mahasweta Devi

Η Ινδή Βεγγαλέζα, συγγραφέας και ακτιβίστρια γεννήθηκε στην Ινδία- τα χρόνια της βρετανικής αντιβασιλείας- και μεγάλωσε σε μια οικογένεια με καλλιτέχνες, κοινωνικούς ακτιβιστές και ποιητές, με αποτέλεσμα να αναπτύξει γρήγορα την καλλιτεχνική της φύση αλλά και να ευαισθητοποιηθεί με τα προβλήματα που υπήρχαν γύρω της.

Mahasweta Devi
Mahasweta Devi

Η Mahasweta Devi ξεκίνησε την καριέρα της σαν δημοσιογράφος στην Ινδία επηρεασμένη από σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδέες και θέλησε να εκφράσει μέσω του γραπτού λόγου τα όσα βίωνε. Τελικά, αποφάσισε να γίνει συνήγορος για τα πολιτικά δικαιώματα των αυτοχθόνων φυλών. ενώ το συγγραφικό της έργο άρχισε να αναπτύσσεται  και το πρώτο της μυθιστόρημα, Jhansir Rani, δημοσιεύτηκε το 1956.