Ξεσηκώθηκαν κατά του Τραμπ οι χώρες «απόπατοι» (και το Twitter)

Ξεσηκώθηκαν κατά του Τραμπ οι χώρες «απόπατοι» (και το Twitter)

Κυβερνήσεις και μετανάστες των αφρικανικών – και όχι μόνο – χωρών, απαντούν στον Αμερικανικό πρόεδρο

Την οργή των Αφρικανικών χωρών και της Αϊτής, αλλά και την καταδίκη του OHE προκάλεσε η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για τις χώρες «απόπατους» από όπου φτάνουν στις ΗΠΑ οι Αφρικανοί μετανάστες – αν και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος το διέψευσε στο Twitter.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα απέρριψε ως «ρατσιστικά» τα σχόλια Τραμπ ενώ η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε τις «προσβλητικές» δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου

«Δεν υπάρχει άλλη λέξη να χρησιμοποιήσει κάποιος από το "ρατσιστικός"», σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη απαντώντας σε ερωτήσεις για τα σχόλια αυτά. «Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις ολόκληρες χώρες και ηπείρους "απόπατους", ολόκληρος ο πληθυσμός των οποίων, που δεν είναι λευκοί, δεν είναι ως εκ τούτου καλοδεχούμενοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ.

«Κατά την άποψή μου δεν είναι προσβλητικό μόνο για τους Αμερικανούς αφρικανικής καταγωγής αλλά και για τους Αφρικανούς πολίτες» είπε η Έμπα Καλόντο, η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής της ΑΕ, Μούσα Φάκι. «Είναι ακόμη πιο προσβλητικό αν λάβουμε υπόψη μας την ιστορική πραγματικότητα, τον αριθμό των Αφρικανών που έφτασαν στις ΗΠΑ ως σκλάβοι», πρόσθεσε.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της κυβέρνησης της Αϊτής, η οποία χαρακτήρισε «αποκρουστικές, απεχθείς και απαράδεκτες» τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος σε βάρος της.

Η αϊτινή κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι «εκατομμύρια τέκνα της Αϊτής συνέβαλαν, συμβάλλουν και θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στο μεγαλείο της Αμερικής» και κάλεσε επίσης τον Αμερικανό επιτετραμμένο στο Πορτ-Ο-Πρενς για εξηγήσεις.

Ακόμα, Ελ Σαλβαδόρ και Μποτσουάνα διαμαρτυρήθηκαν επισήμως  για τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για τις «χώρες-απόπατους».

Σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ Ούγκο Μαρτίνες υπογράμισε τις προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα του για να βοηθήσει τις ΗΠΑ στο παρελθόν: για να ξαναχτιστεί το Πεντάγωνο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και για την ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Στο μεταξύ, η Μποτσουάνα ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γκαμπορόν για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και του ζήτησε «να αποσαφηνίσει αν η Μποτσουάνα θεωρείται χώρα-απόπατος, δεδομένου ότι πολλοί πολίτες της κατοικούν στις ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούν στην Αϊτή και σε χώρες της Αφρικής θα διαβεβαιώσουν τις τοπικές κυβερνήσεις για το «μεγάλο σεβασμό των Ηνωμένων Πολιτειών», μετά τον σάλο που ξέσπασε.

«Δώσαμε οδηγίες στους ανθρώπους μας ώστε να επαναβεβαιώσουν ότι σεβόμαστε τους Αφρικανούς και όλες τις χώρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στιβ Γκολντστάιν.

#IAmFromAShitholeCountry (Είμαι από χώρα απόπατο)

Αφρικανοί μετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίστηκαν τις χώρες τους, επισημαίνοντας την εκπαίδευση που έλαβαν, τις καριέρες τους και τα επιτεύγματά τους στην Αμερική. «Είμαι μέλλουσα γιατρός. Έχω τρία πτυχία. Μιλώ τρεις γλώσσες... Προέρχομαι από χώρα απόπατο!» έγραψε η Νιαντόου Τσολ, φοιτήτρια ιατρικής από το Νότιο Σουδάν στο Twitter και το μήνυμά της έγινε viral.

Ο Ολουσεγκούν Ισμαέλ, γιατρός από το Σικάγο, ανήρτησε υπερσυνδέσμους που αναφέρονται σε δεκάδες γνωστούς Νιγηριανούς και Αμερικανούς νιγηριανής καταγωγής, όπως γιατρούς, μουσικούς και συγγραφείς. «Ιδού δύο κατάλογοι με ανθρώπους από καλύβες και χώρες απόπατους, όπως εγώ», πρόσθεσε.

«Η Αφρική ΔΕΝ είναι απόπατος, κ. Τραμπ» έγραψε στο Twitter ο Μπέρναρντ Λάγκατ, ένας αθλητής μεγάλων αποστάσεων που γεννήθηκε στην Κένυα αλλά αγωνίστηκε με τα χρώματα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.