Νέα Αραβική Άνοιξη στην Τυνησία;

Νέα Αραβική Άνοιξη στην Τυνησία;

Ταραχώδεις διαδηλώσεις, ένας νεκρός και εκατοντάδες συλλήψεις 7 χρόνια μετά την λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον Μπεν Άλι

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν και σήμερα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σε πολλές πόλεις της Τυνησίας, έπειτα από 4 ημέρες κινητοποιήσεων εναντίον των μέτρων λιτότητας τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις πόλεις, όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες ταραχές, ενώ νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ακτιβιστές και πολιτικοί της αντιπολίτευσης καλούν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Τύνιδα την Κυριακή, έβδομη επέτειο από την πτώση του δικτάτορα Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, μετά το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης, όπως ονομάστηκε λαϊκή εξέγερση του 2010, που εξαπλώθηκε στη συνέχεια στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή.

Άνδρες του στρατού έχουν αναπτυχθεί γύρω από τράπεζες, ταχυδρομεία και σημαντικά κρατικά κτίρια στις μεγαλύτερες πόλεις της Τυνησίας, γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας.

Οι αρχές της Τυνησίας έχουν συλλάβει σχεδόν 800 ανθρώπους, περιλαμβανομένων των τοπικών ηγετών της αντιπολίτευσης σε σχέση με τα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα, μετά τον θάνατο ενός διαδηλωτή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν δεκάδες κρατικά κτίρια με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βγάλει στον δρόμο τον στρατό σε πολλές πόλεις της χώρας.

Σε μια προσπάθεια αντίδρασης στον κοινωνικό πυρετό, τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, τα μεγαλύτερα συνδικάτα και οι κυριότερες οργανώσεις των εργοδοτών θα συναντηθούν αύριο Σάββατο, ανέφερε η προεδρία της Τυνησίας. Η κυβέρνηση εμφανίζεται άκαμπτη, καταδικάζει τους «βανδαλισμούς» και κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι χειραγωγούνται από την αντιπολίτευση.

Η Τυνησία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δύο χρόνια και πλέον –είχε επιβληθεί έπειτα από μια σειρά τζιχαντιστικών τρομοκρατικών ενεργειών– και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης διαθέτουν ευρείες εξουσίες.