Παλαιστίνιοι Χριστιανοί επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Πατριάρχη Θεόφιλου

Παλαιστίνιοι Χριστιανοί επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Πατριάρχη Θεόφιλου

«Προδότη» θεωρούν τον πατριάρχη Ιεροσολύμων για την πώληση ακινήτων στην Ιερουσαλήμ

Παλαιστίνιοι Χριστιανοί επιτέθηκαν σήμερα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στη διάρκεια επίσκεψής του στην Δυτική Όχθη, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Εκκλησίας να πουλήσει ακίνητη περιουσία της σε εβραϊκές ομάδες.

Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στην Ιερουσαλήμ και τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από Ισραηλινούς όσο και από Παλαιστίνιους προσπαθώντας να πουλήσει ακίνητά της σε ιδιώτες επενδυτές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι από τη Βηθλεέμ, τη Ναζαρέτ και άλλες πόλεις μπλόκαραν την αυτοκινητοπομπή του Πατριάρχη, καθώς αυτή κατευθυνόταν σε εκκλησία της Βηθλεέμ. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια νερού και χτύπησαν το αυτοκίνητό του με τις γροθιές τους, αποκαλώντας τον προδότη, προτού οι δυνάμεις ασφαλείας τους απωθήσουν. Τρία αυτοκίνητα της αυτοκινητοπομπής υπέστησαν ζημιές, με τα παράθυρά τους να σπάνε.

Ένας διαδηλωτής δήλωσε στο Reuters: “Αυτό που συνέβη σήμερα είναι ένα μήνυμα στην Παλαιστινιακή Αρχή και στην Ιορδανία ότι δεν θα επιτρέψουμε σε αυτόν τον προδότη να παραμείνει στην Εκκλησία”.

Οι επίμαχες συμφωνίες της Εκκλησίας έχουν αποκαλυφθεί από ισραηλινά ΜΜΕ, και περιλαμβάνουν ακίνητα στην ανατολική και τη δυτική Ιερουσαλήμ, καθώς και στις πόλεις Καισάρεια και Τζάφα, ενώ ως πιθανοί αγοραστές έχουν αναφερθεί ορισμένοι Εβραίοι και Ισραηλινοί επενδυτές.

Αξιωματούχοι της Εκκλησίας υποστηρίζουν ότι είναι υποχρεωμένοι να πωλήσουν γη για να αποπληρώσουν χρέος που έχει συσσωρευθεί με τα χρόνια. Μέχρι τώρα η Εκκλησία ενοικίαζε τα ακίνητα με μακροχρόνια συμβόλαια.

Ορισμένοι Ισραηλινοί βουλευτές επιχειρούν να μπλοκάρουν τις συμφωνίες, φοβούμενοι ότι θα οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων. Οι Παλαιστίνιοι αντιτίθενται στην πώληση γης σε εβραϊκούς και ισραηλινούς ομίλους και το θεωρούν προδοσία.

Στην Αθήνα, η επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ αντιμετωπίστηκε με θυμό και αποτροπιασμό, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επίθεση δέχθηκε επίσης ελληνικό διπλωματικό αυτοκίνητο και οι παλαιστινιακές αρχές όφειλαν να προστατέψουν την πομπή πράγμα που δεν έκαναν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.