“Πράσινο φως” για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Με εισήγησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να χορηγηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σχετική εισήγηση έγινε από την Κομισιόν κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης προόδου για τα κράτη, που έχουν καταθέσει αίτημα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.  

Στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, υποστήριξε πως η Αλβανία έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο. Εξ ου και η Επιτροπή θεωρεί πως πρέπει να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας - υπό τον όρο, όμως, ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες πολιτικές συμφωνίες και θα εφαρμοστούν πλήρως οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

“Η Αλβανία έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο, αλλά πρέπει να επιτευχθούν μεγαλύτερες πολιτικές συμφωνίες. Επιτυχία παρατηρείται σε πολλές ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Με όλα αυτά τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να χορηγήσει στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, υπό τον όρο να υιοθετηθούν οι άλλες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη και στη Βουλή”, υπογράμμισε.