Βίαιο επεισόδιο αμαυρώνει την εικόνα του Σούμο

Βίαιο επεισόδιο αμαυρώνει την εικόνα του Σούμο

Η «σκοτεινή» πλευρά του εθνικού αθλήματος της Ιαπωνίας

Κατηγορίες κατά του «μεγάλου πρωταθλητή» του Σούμο, Χαρουμαφούτζι, απήγγειλε η εισαγγελία του Τόκιο, για την επίθεση και τον τραυματισμό εναντίον ενός άλλου παλαιστή τον περασμένο Οκτώβριο, μέσα σε μπαρ στο Τοτόρι της δυτικής Ιαπωνίας.

Το θέμα φαίνεται να ξεκίνησε, όταν ο Τακανοΐβα, επίσης μογγολικής καταγωγής, άρχισε να γράφει ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο προς μία φίλη του, κάτι που ο Χαρουμαφούτζι χαρακτήρισε ως έλλειψη σεβασμού.

Ο πρώην "yokozuna" (μεγάλος πρωταθλητής) χτύπησε στο κεφάλι τον Τακανοΐβα με γροθιές και ένα τηλεχειριστήριο καραόκε -  και όχι με μπουκάλι μπύρας, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό -  στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο με κάταγμα κρανίου και διάσειση.

Ο 33χρονος Χαρουμαφούτζι, μογγολικής καταγωγής, ανέλαβε την ευθύνη της πράξης του και αποσύρθηκε από το άθλημα, γεγονός που δείχνει να προσμετρά η εισαγγελία και να κινεί τη διαδικασία επιβολής προστίμου.

Οι κατηγορίες θεωρείται ότι αποσκοπούν σε μια προσπάθεια να επιβληθεί βαρύ πρόστιμο στον Χαρουμαφούτζι και όχι να οδηγηθεί σε δίκη.

Ωστόσο, το περιστατικό είχε πλήξει την εικόνα του εθνικού αθλήματος της Ιαπωνίας, καθώς προβλήθηκε εκτεταμένα από τα ΜΜΕ.

Το επεισόδιο προκάλεσε αντιδράσεις και σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο στη χώρα, αφού ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, το χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά θλιβερό». Η εικόνα του σούμο έχει σοβαρά αμαυρωθεί από τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένων του θανάτου ενός μαθητευόμενου παλαιστή το 2007, υποθέσεων ναρκωτικών, του παράνομου στοιχήματος και διασυνδέσεων με το οργανωμένο έγκλημα.