Η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών

Οι ουκρανικές αρχές θα παραδώσουν στις αυτονομιστικές αρχές του Ντονμπάς και του Λουχάνσκ 306 άτομα, ενώ οι αυτονομιστικές αρχές στην Ουκρανία 74 Ουκρανούς αιχμαλώτους.

Η  μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων από την έναρξη της κρίσης το 2014 μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών, έγινε σήμερα στην Ουκρανία, κοντά στο σημείο ελέγχου «Μαγιόρσκ» στην περιοχή Γκορλίφκα.

Οι ουκρανικές αρχές επρόκειτο να παραδώσουν στις αυτονομιστικές αρχές του Ντονμπάς και του Λουχάνσκ 306 άτομα , ενώ οι αυτονομιστικές αρχές στην Ουκρανία 74 Ουκρανούς αιχμαλώτους, «στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μίνσκ».

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας στην ομάδα επαφών Βίκτορ Μεντβετνσούκ,  δήλωσε ότι «από τα 306 άτομα η Ουκρανία παραδίδει 237. Οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να ανταλλαγούν είτε αφέθηκαν ελεύθεροι».

Την ανταλλαγή αιχμαλώτων επιβεβαίωσε και το Γαλλικό Πρακτορείο, ανταποκριτής του οποίου παρακολουθεί τη διαδικασία, μαζί με πλήθος δημοσιογράφων. Στην διαδικασία της ανταλλαγής αιχμαλώτων συμμετείχαν, εκτός από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων μερών, εκπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ωστόσο νωρίτερα ο Μεντβεντσούκ είχε ανακοινώσει ότι περίπου 20 αιχμάλωτοι προτίθενται να παραμείνουν στα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.

Εντός του 2018 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση ανταλλαγής αιχμαλώτων, κατά την διάρκεια της οποίας θα αφεθούν ελεύθερα 74 άτομα τα οποία αναζητούν οι αυτονομιστικές αρχές και 29 άτομα που, όπως έχει επιβεβαιωθεί, βρίσκονται στις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και τα οποία αναζητεί η Ουκρανία.