Ποιος αγοράζει όπλα τα Χριστούγεννα;

Ποιος αγοράζει όπλα τα Χριστούγεννα;

Τα επικίνδυνα δώρα που ανταλλάσσουν στις ΗΠΑ

Τα στατιστικά του FBI δείχνουν ότι ο Δεκέμβριος είναι ο πιο πολυσύχναστος μήνας για πωλήσεις όπλων - γιατί; Είναι ένα κρύο πρωί της Τρίτης στο Chantilly της Βιρτζίνια, αλλά το Blue Ridge Arsenal ζωντανεύει όπως κάθε πολυάσχολο κατάστημα τον Δεκέμβριο. Παίζει μουσική. Το δέντρο λάμπει. Οι πελάτες εύχονται ο ένας τον άλλο «Καλά Χριστούγεννα».

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές. Τα φώτα στο δέντρο είναι από φυσίγγια όπλων...και το πίσω μέρος του μαγαζιού πνίγεται πυροβολισμούς. Είναι Χριστούγεννα στο κατάστημα όπλων... για κοπιάστε!

Όσοι επιλέγουν να αγοράσουν όπλο από έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο στις ΗΠΑ, οι πελάτες πρέπει να περάσουν  από έλεγχο ιστορικού του FBI. Από το 1998, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου, ο Δεκέμβριος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες πωλήσεις όλα τα χρόνια-εκτός από δυο έτη (2008 και 2013).

Για τον Mark Warner, τον αντιπρόσωπο πωλήσεων, ο λόγος είναι προφανής «Είναι ο μήνας των δώρων», λέει. Το να δωρίζει κανείς όπλο για τα Χριστούγεννα μπορεί να φαίνεται περίεργο σε μη Αμερικανούς. Αλλά εδώ, είναι ισοδύναμο με «διαμάντια», επεμβαίνει ο Mark.

«'Εχω πελάτες που είναι είναι σύζυγοι, εκείνη παίρνει τσάντα Louis Vuitton, αυτός πυροβόλα όπλα. Αυτά είναι τα δώρα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους».

Ο Patrick Hudgens σκοπεύει να αγοράσει στον 16χρονο γιο του ένα κυνηγετικό τουφέκι για τα Χριστούγεννα. Βλέπει την τιμή, είναι 525 δολάρια. Αν προχωρήσει στην αγορά, θα είναι η «τέταρτη ή πέμπτη» φορά που αγοράζει στο γιο του όπλο τα Χριστούγεννα ή τα γενέθλιά του, γράφει το BBC.

Ο Patrick έμαθε το γιο του να πυροβολεί με πιστόλι όταν ήταν μόλις έξι ετών. Μετά από την εκμάθηση των «βασικών αρχών ασφάλειας»,  προχώρησε σε πιο ισχυρά όπλα.

Τώρα, πηγαίνουν «όλη την ώρα» μαζί για σκοποβολή και συμμετέχουν σε σχετικούς διαγωνισμούς και σε κυνήγι- συνήθως κυνηγούν ελάφια.

Όπως ο Patrick, ο Mark είναι χαρούμενος για τα παιδιά του - δίδυμα 17χρονου κορίτσια - που έχουν μάθει να πυροβολήσουν. Δεν κυνηγούν, αλλά τους επιτρέπεται να το κάνουν στο ράντσο αν οι βαθμοί τους είναι καλοί.

Στην Αμερική, είναι νόμιμο να χαρίζεις όπλα σε άλλους ανθρώπους. Αλλά υπάρχουν νόμοι που πρέπει να ακολουθηθούν.

Πρώτον, είναι έγκλημα να αγοράσετε ένα όπλο για κάποιον που δεν επιτρέπεται να έχει ένα - δηλαδή, κάποιος που θα αποτύχει στον έλεγχο ιστορικού. Εάν θέλετε να δώσετε όπλο σε κάποιον από άλλη Πολιτεία, πρέπει να το κάνετε μέσω ενός εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, οπότε ο παραλήπτης ελέγχεται.

Στη Βιρτζίνια, μπορείτε να δωρίσετε ένα πυροβόλο σε οικογένεια ή φίλους χωρίς έλεγχο. Αλλά το κατάστημα είναι προσεκτικό.