Ξεκινά η εκταφή Ελλήνων από τα νεκροταφεία στρατιωτών στην Αλβανία

Ξεκινά η εκταφή Ελλήνων από τα νεκροταφεία στρατιωτών στην Αλβανία

Στις 18 Ιανουαρίου ανοίγουν οι εργασίες μετά το πράσινο φως που έδωσε η αλβανική κυβέρνηση

Στις 18 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εργασίες για την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή σε στρατιωτικά κοιμητήρια, Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41.

Η αλβανική κυβέρνηση στη συνεδρίαση της, 20ης Δεκεμβρίου 2017, έδωσε το πράσινο φως, με την απόφασή της για το κοιμητήριο των Ελλήνων στρατιωτών του Ε – Ι πολέμου του 1940-41, στο χωριό Βουλιαράτες του Δήμου Δερόπολης.

Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε: α) τη χορήγηση του καθεστώτος «Ιστορικού Κοιμητηρίου» στο χώρο ανάπαυσης (νεκροταφείο) των στρατιωτών που έπεσαν στη διάρκεια του Ε – Ι πολέμου του 1940 – 1941, που βρίσκεται στο χωριό Βουλιαράτες του Δήμου Δερόπολης, β) η εφαρμογή της παρούσης Απόφασης ανατίθεται στο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Άμυνας, στο Υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών και στο Δήμο Δερόπολης.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από την περιοχή Ντράγκοτ, στο Ελμπασάν. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Αλβανίας, η οποία συνήλθε στην Αθήνα, με σκοπό την υλοποίηση της σχετικής διμερούς συμφωνίας.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο διευθυντής του Β΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, υποναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και της αλβανικής, ο αναπληρωτής αρχηγός του Στρατού Ξηράς, ταξίαρχος Ντέντε Πρένγκα (Dede Prenga).