Φρίκη στη Μελβούρνη – Με θέματα ψυχικής υγείας ο δράστης

Φρίκη στη Μελβούρνη – Με θέματα ψυχικής υγείας ο δράστης

Η Αυστραλία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο εθνικού συναγερμού

Ένας 32χρονος αφγανικής καταγωγής, με προβλήματα ψυχικής υγείας και χρήστης ουσιών, είναι ο δράστης της σημερινής επίθεσης με αυτοκίνητο που έπεσε σκοπίμως πάνω σε πλήθος πεζών στο κέντρο της Μελβούρνης.

Ο οποίος ήταν γνωστός στις Αρχές και χρήστης ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με τον Σέιν Πάτον, τον επικεφαλής της Αστυνομίας της πολιτείας της Βικτόριας. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε καμία απόδειξη που να παραπέμπει σε κάποια σχέση με την τρομοκρατία».

Το χρονικό της εφόρμησης του αυτοκινήτου πάνω στους πεζούς

Ένα αυτοκίνητο έπεσε σήμερα σκοπίμως επάνω σε πεζούς σε πολυσύχναστη περιοχή του κέντρου της Μελβούρνης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 άνθρωποι, ενώ η αστυνομία συνέλαβε τον οδηγό του και έναν ακόμη άνδρα χωρίς να τους απαγγείλει κατηγορίες.

Η αστυνομία αναφέρει ότι είναι άγνωστο το κίνητρο του οδηγού και ότι επί του παρόντος δεν φαίνεται η επίθεση να συνδέεται με την τρομοκρατία. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 16:30 τοπική ώρα.

"Με βάση ό,τι έχουμε δει θεωρούμε ότι πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια. Τα κίνητρα είναι άγνωστα", δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο διοικητής της αστυνομίας της Βικτόριας Ράσελ Μπάρετ από τη Μελβούρνη.

Η αστυνομία της πολιτείας της Βικτόριας ανακοίνωσε ότι το όχημα ήταν ένα λευκό Suzuki SUV.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το αυτοκίνητο παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη σε πολυσύχναστη διασταύρωση και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα επάνω στο πλήθος των πεζών.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης 3AW ότι άκουσε κραυγές και είδε ανθρώπους «να πετούν προς όλες τις κατευθύνσεις».

Η περιοχή ήταν γεμάτη με ανθρώπους που έκαναν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων της πολιτείας της Βικτόριας ανακοίνωσε ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που φέρει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

Η αστυνομία δεν κατονόμασε τους δύο συλληφθέντες αλλά φωτογραφίες που ελήφθησαν επί τόπου και αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν γενειοφόρο με φανελένια μπλούζα να κάθεται στο δρόμο και να μιλάει στην αστυνομία.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Australian Broadcasting Corp ότι το όχημα εκινείτο με ταχύτητα 80-100 χλμ την ώρα.

"Δεν φάνηκε να πατάει φρένο ή να κόβει ταχύτητα", είπε ο Τζιμ Στούπας, ο οποίος βρισκόταν έξω από το κατάστημά του την ώρα εκείνη.

"Το μόνο που άκουγες ήταν 'μπανγκ, μπανγκ, μπανγκ' ", είπε.

"Είδα πέντε με οκτώ ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος και κόσμο να σπεύδει να τους βοηθήσει. Μέσα σε ένα λεπτό, νομίζω, η αστυνομία έφθασε επί τόπου, επομένως ήταν πολύ, πολύ γρήγορη (η αντίδραση)".

Το περιστατικό επανέφερε τις δυσάρεστες μνήμες πολλών επιθέσεων από ένοπλους ισλαμιστές σε διάφορα μέρη του κόσμου την τελευταία διετία.

Τον Ιανουάριο έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν όταν ένας οδηγός έπεσε πάνω σε πεζούς μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από το σημερινό περιστατικό. Η αστυνομία δεν το είχε συνδέσει τότε με την τρομοκρατία.

«ΦΡΙΚΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ»

Κεντρικοί δρόμοι στις αυστραλιανές πόλεις ήταν αυτή την εβδομάδα κατάμεστοι.

Το σημερινό περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Φλίντερς, έναν μεγάλο δρόμο κατά μήκος του ποταμού Γιάρα, στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας.

Ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή αστυνομία συνεργάζονται με υπηρεσίες ασφαλείας για την ασφάλεια της περιοχής και για να διερευνήσουν το "σοκαριστικό περιστατικό".

"Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και υγείας που τα φροντίζουν", έγραψε ο Τέρνμπουλ στο επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους, γράφοντας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, έκανε λόγο για "φρικτό περιστατικό".

Η Μελβούρνη έχει εγκαταστήσει περίπου 140 τσιμεντένια κολωνάκια στο κέντρο της πόλης για να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις ενόπλων με αυτοκίνητα. Το Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, έχει εγκαταστήσει τσιμεντένια οδοφράγματα στους κεντρικούς πεζοδρόμους.

Οι αρχές πολλών πόλεων σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει παρεμφερή μέτρα έπειτα από επιθέσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Η Αυστραλία βρίσκεται σε "υψηλό" επίπεδο εθνικού συναγερμού από το 2015 επικαλούμενη την πιθανότητα επιθέσεων από Αυστραλούς, ριζοσπαστικοποιημένους στο Ιράκ και στη Συρία.

Στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και της επιχείρησής τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, η Αυστραλία εκτιμά ότι περισσότεροι από 100 πολίτες της μάχονται εκεί.

Τον Δεκέμβριο του 2014, δύο όμηροι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα καφέ στο Σίδνεϊ στη διάρκεια 17ωρης κατάληψης από έναν ένοπλο "μοναχικό λύκο", ο οποίος είχε εμπνευστεί από την τζιχαντιστική ιδεολογία.