Τα αρχεία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες δωρεάν στο διαδίκτυο

Τα αρχεία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες δωρεάν στο διαδίκτυο

Πάνω από 27.500 έγγραφα ανήρτησε ονλάιν το Πανεπιστήμιο του Τέξας

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας ανήρτησε στο διαδίκτυο περίπου 27.500 έγγραφα από τα αρχεία του Κολομβιανού Νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, δηλαδή περίπου τα μισά από όσα έχει στην κατοχή του, κυρίως χειρόγραφα, σημειωματάρια, επιστολές και φωτογραφίες.

Το Κέντρο Χάρι Ράνσομ, το ίδρυμα λογοτεχνικής καταγραφής του Πανεπιστημίου, αγόρασε τα αρχεία έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2014, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Μάρκες, τον Απρίλιο του ίδιου έτους, στο Μεξικό.

Στη διεύθυνση hrc.utexas.edu οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν δωρεάν στα αρχεία, πολλά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται χειρόγραφα δέκα βιβλίων του συγγραφέα καθώς και ένα κείμενο 32 σελίδων που προοριζόταν για να συμπληρώσει τον δεύτερο τόμο των απομνημονευμάτων του.

"Η μητέρα μου, ο αδελφός μου κι εγώ ανέκαθεν θέλαμε τα αρχεία του πατέρα μου να φτάσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό", σχολίασε ο Ροντρίγκο Γκαρσία, ο ένας από τους γιους του "Γκάμπο".

"Τα ντοκουμένα αυτά καλύπτουν διάστημα μισού αιώνα και αποκαλύπτουν την ενέργεια και την πειθαρχία του Γκαρσία Μάρκες, παρέχοντας μια ιδιαίτερη ματιά στο έργο του, την οικογένειά του, τις φιλίες του και την πολιτική", εξήγησε η Τζούλιαν Μπαλού, η υπεύθυνη του προγράμματος στο Κέντρο Ράνσομ.

Για την ψηφιοποίηση των αρχείων, που χρηματοδοτήθηκε από τον ανεξάρτητο αμερικανικό οργανισμό CLIR (Συμβούλιο Βιβλιοθοικονομικών Πηγών και Πληροφοριών), χρειάστηκαν 18 μήνες. Μια εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Τέξας είπε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται να ψηφιοποιηθεί και το υπόλοιπο αρχείο.