Όλοι εναντίον Τουσκ για το προσφυγικό στην αποψινή συζήτηση

Όλοι εναντίον Τουσκ για το προσφυγικό στην αποψινή συζήτηση

«Η αλληλεγγύη αποτελεί κεντρικό δομικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Συνεχίζονται οι αντιδράσει των αξιωματούχων της ΕΕ, με έντονη κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον Πολωνό Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, για την υποχρεωτική ποσόστωση στην ανακατανομή των αιτούντων άσυλο.

Στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν την Πέμπτη το βράδυ το θέμα της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς, σε περίπτωση μιας προσφυγικής κρίσης θα μπορούν να ανακουφιστούν ιδιαίτερα τα κράτη που πλήττονται περισσότερο.

«Η αλληλεγγύη αποτελεί κεντρικό δομικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Για μας, ένας εσωτερικός μηχανισμός ο οποίος ελαφρύνει με αλληλεγγύη τις χώρες οι οποίες υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες, αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της μεταρρύθμισης που βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της συζήτησης

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς τάχθηκε κατηγορηματικά κατά των απόψεων Τουσκ. «Είτε θα βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για την πρόκληση της μετανάστευσης, είτε δεν θα υπάρξει λύση», είπε.

Ο ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ τόνισε: «Ειμαι εντελώς συγκλονισμένος από τις απόψεις Τουσκ».

Αβραμόπουλος: «Αντιευρωπαϊκό» και «απαράδεκτο» το έγγραφο Τουσκ

Ο Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι το έγγραφο εργασίας που συνέταξε ο Τουσκ είναι «αντιευρωπαϊκό» και «απαράδεκτο». Ο ρόλος του Τουσκ ως Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ είναι να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αρχές, διαμαρτυρήθηκε ο Αβραμόπουλος. Αλλά το χαρτί του Τουσκ υπονομεύει τη σημαντική αρχή αλληλεγγύης, είπε. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αλληλεγγύη», δήλωσε ο Αβραμόπουλος.