Τιμητική πλάκα για τον άνθρωπο που αποκάλυψε στον κόσμο τα Γκουλάγκ

Τιμητική πλάκα για τον άνθρωπο που αποκάλυψε στον κόσμο τα Γκουλάγκ

Το 2018 η Ρωσία τιμά τον Αλεξάντρ Σολζενίτσιν

Τιμητική πλάκα προς τιμήν του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, του συγγραφέα που αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο το τρομακτικό σύμπαν των σοβιετικών στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, των γνωστών Γκουλάγκ, παρουσίασαν σήμερα οι ρωσικές αρχές. Μάλιστα, το 2018, θα είναι ένα έτος τιμής για τον Σολζενίτσιν, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του μεγάλου λογοτέχνη του 20ου αιώνα (11 Δεκεμβρίου 1918 – 3 Αυγούστου 2008).

Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας έγιναν σε κτίριο στο κέντρο της Μόσχας, όπου διέμενε ο συγγραφέας και νομπελίστας Λογοτεχνίας, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Ευχαριστώ αυτούς που κάνουν πολλά και που, όπως ελπίζω, θα κάνουν πολλά τη νέα χρονιά για να συντηρήσουν όχι μόνο τη μνήμη του Αλεξάντρ αλλά και τα πιστεύω του, ώστε για οικοδομήσουμε τη Ρωσία που εκείνος ονειρευόταν», δήλωσε η χήρα του συγγραφέα Ναταλία Σολζενίτσιν.

Το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στον Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, ο οποίος πέθανε στη Μόσχα στις 3 Αυγούστου του 2008, σε ηλικία 90 ετών, άνοιξε το 2015 στο Κισλοβόντσκ, στον ρωσικό Καύκασο, μέσα στο σπίτι όπου ο μελλοντικός συγγραφέας του «Αρχιπελάγους Γκουλάγκ» πέρασε τέσσερα από τα παιδικά του χρόνια.

Ο Σολζενίτσιν, που καταδικάστηκε οκτώ χρόνια σε εγκλεισμό γιατί άσκησε κριτική στον Στάλιν σε μια επιστολή που έπεσε στα χέρια της πολιτικής αστυνομίας, εμπνεύστηκε από την εμπειρία του στο στρατόπεδο του Εκιμπαστούζ του Καζακστάν για να γράψει το διήγημα «Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς», που κυκλοφόρησε το 1962, σε μια Ρωσία όπου ο Στάλιν είχε αποκηρυχθεί από τον διάδοχό του, τον Νικίτα Χρουστσόφ.

Πολέμιος του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού, ο Σολζενίτσιν ήταν χριστιανός ορθόδοξος και συντηρητικός, πολύ επικριτικός απέναντι στην κοινωνία της κατανάλωσης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επανειλημμένα επισκεφθεί τον συγγραφέα πριν από τον θάνατό του, γεγονός που προκάλεσε κάποια δυσαρέσκεια στους πρώην διαφωνούντες λόγω του παρελθόντος του Ρώσου προέδρου ως αξιωματικού της KGB.